Ministrul justitiei: Recuperarea bunurilor provenite din infractiuni, o prioritate a fiecarui procuror
creanteinfractiunipolitiaexpertijustitieolanda
Vineri, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Recuperare a Creantelor (ONPCCRCI) din cadrul Ministerului Justitiei, in cooperare cu Initiativa STAR (initiativa comuna a Bancii Mondiale si a UNODC - Oficiul Natiunilor Unite impotriva Drogurilor si Criminalitatii), a organizat prima reuniune strategica la nivel inalt in materia recuperarii creantelor provenite din infractiuni.
In deschiderea reuniunii, ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, precum si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Tiberiu Nitu, au reafirmat intentia autoritatilor romane de a confisca si recupera bunurile obtinute din infractiuni, prin exploatarea la maxim a instrumentelor legale aflate la dispozitia sistemului judiciar.
"Recuperarea bunurilor provenite din infractiuni trebuie sa fie o prioritate a fiecarui procuror si m-am bucurat atunci cand am vazut ca aceasta prioritate a fost trecuta in proiectele manageriale ale sefilor Ministerului Public si DNA. Este nevoie, in primul rand, de o schimbare de optica la nivelul parchetelor si instantelor pentru ca un infractor ajuns in spatele gratiilor nu inseamna ca s-a facut cu adevarat dreptate cat timp el ramane cu banii, iar noi, contribuabilii, platim costurile. Comiterea unei infractiuni inseamna nu doar asumarea riscului ca vei face puscarie ci si pe cel ca vei pierde tot, ca vei ajunge sa platesti la propriu pentru ceea ce ai facut, iar in aceasta situatie nu mai este rentabil sa incalci legea, iar asta inseamna preventie. Exista legislatia necesara, exista sprijinul expertilor din cadrul Ministerului Justitiei si al partenerilor internationali, trebuie doar sa trecem la treaba, iar acesta este mesajul meu ca ministru al justitiei pentru fiecare procuror: nu va multumiti sa-i trimiteti in spatele gratiilor pe cei care incalca legea, luati-le si toti banii pe care i-au castigat din acele infractiuni! ", a declarat ministrul justitiei, Robert Cazanciuc.
Reuniunea a marcat si inchiderea proiectului de formare a formatorilor derulat de catre ONPCCRCI in cooperare cu Initiativa STAR in materia recuperarii creantelor provenite din infractiuni. Cu aceasta ocazie, ministrul justitiei a adresat multumiri echipei de formatori ai Initiativei STAR, Bancii Mondiale si ai UNODC, pentru suportul oferit in punerea in practica a programului de formare a formatorilor romani –Train the trainers.
In perioada urmatoare, expertii formati in cadrul proiectului vor fi invitati de catre Institutul National al Magistraturii (INM), reprezentat la eveniment de catre doamna director Octavia Spineanu Matei, sa sustina prelegeri la reuniunile de formare profesionala organizate sub egida INM. De asemenea, cei aproximativ 25 de formatori vor lua parte la sesiunile organizate in cadrul altor proiecte ale ONPCCRCI.
La eveniment au participat atat reprezentanti ai autoritatilor romane implicate in procesul de recuperare a creantelor (instante de judecata, Ministerul Public, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala de Integritate), reprezentanti ai Europol, ai Comisiei Europene, precum si reprezentanti ai ambasadelor statelor cu care ONPCCRCI coopereaza in mod deja traditional, precum Elvetia, Franta, Marea Britanie, Olanda sau Statele Unite ale Americii.