Potrivit celui mai recent studiu
ManpowerGroup, 19% dintre angajatori doresc sa isi sporeasca forta de munca intre iulie si septembrie 2013 - fata de 21%, valoare inregistrata in al doilea trimestru al acestui an.
Eliminand variatiile sezoniere, Perpsectiva Neta pentru Angajari este de +7%, in scadere usoara fata de Perspectiva constatata in trimestrul anterior. Perspectiva este cu 4 pp mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza ManpowerGroup. Totusi, rezultatele in T3 2013 reprezinta un trend stabil in privinta ritmului de angajari, in ultimii doi ani si in 7 din 10 industrii, angajatorii estimeaza ca vor adauga personal, in urmatoarele trei luni.
Studiul a fost realizat in randul a peste 630 angajatori romani si arata ca 19% dintre ei doresc sa angajeze oameni in al treilea trimestru din 2013, in timp ce 9% se asteapta la disponibilizari. Dintre cei intervievati, 70% estimeaza ca-si vor mentine forta de munca actuala.
La nivel global, incredere angajatorilor se situeaza in scadere si cercetarea indica faptul ca ritmul angajarilor va incetini in continuare in majoritatea tarilor si teritoriilor.
"Aceste rezultate reflecta actualul trend de schimbari rapide si incertitudine relativa din unele piete, dar angajatorii nu vor inceta sa recruteze noi salariati. Cresterea pietei muncii va fi limitata, deoarece angajatorii raman precauti in privinta recrutarii de noi talente si a incertitudinii legate de conditiile pietei europene si americane; aceste aspecte influenteaza in continuare planurile de angajare ale angajatorilor", a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.
"Angajatorii romani vor continua sa se numere printre cei mai optimisti de pe continent si continua sa ofere oportunitati pentru candidati, in cele mai multe sectoare ale industriei si regiuni analizate. Ei raman optimisti, in ciuda pietei internationale modeste, care le-ar putea afecta afacerile: nu intentioneaza sa apeleze la disponibilizari semnificative in urmatoarea perioada. Totusi, piata din Eurozona ar putea avea un impact asupra planurilor de angajare ale patronilor din Romania si sectoarele care sunt dependente de exporturi sunt vulnerabile", a mai spus Petrof.
Cei mai optimisti sunt angajatorii din Nord-Vest
Studiul releva o diferenta majora intre tendintele de angajare in randul angajatorilor, per regiune. Candidatii din regiunea de Nord-Vest vor beneficia cel mai mult de ritmul de angajari. Aici, NEO (Net Employment Outlook) se situeaza la +21%, in timp ce angajatorii din Sud si Vest estimeaza +14% si +10%. Totusi, perspectivele de angajare in randul companiilor din Bucuresti si Ilfov si regiunea de S-E au scazut; Perspectiva in Bucuresti si Ilfov se situeaza la cel mai modest nivel inregistrat din primul trimestru al lui 2011 si pana astazi.
"Perspectivele au scazut in 7 din 10 sectoare industriale si in 6 din 8 regiuni fata de cele inregistrate in al doilea trimestru. De la an la an, ritmul de angajare va fi mai lent in sectorul de manufactura. Perspectivele angajatorilor din Constructii se situeaza pe "minus", pentru prima oara in ultimii doi ani. Angajatorii din alte sectoare vor sa exploateze avantajele fortei de munca flexibile, pana cand consecintele crizei din zona euro vor fi clarificate", a mai spus Petrof.
Angajati mai multi in Manufactura si sectoarele Public si Social
Angajatorii din sectorul de fabricatie sunt cei mai optimisti, cu o Perspectiva de +15%, chiar daca aceasta a scazut cu 6-8% fata de T2 2013 si T3 2013. Acest secor are cea mai puternica Perspectiva din randul industriilor romanesti, pentru al patrulea trimestru consecutiv. Planurile de angajare raman stabile de la un trimestru la altul si in Finante, Asigurari, Imobiliare, Servicii pentru Afaceri. Ritmul angajarilor va incetini in Vanzarile cu Amanuntul & Retail. Intre timp, angajatorii din segmentul Furnizare de Electricitate, Gaze Naturale si Apa estimeaza ca isi vor reduce forta de munca - Perspectiva in scadere cu 10%; o scadere de 6% a Perspectivei a fost constatata si in Agricultura, Vanatoare, Silvicultura si Piscicultura, precum si in Constructii.
EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa)
Angajatorii din 13 tari EMEA estimeaza ca vor angaja mai multi oameni in urmatorul trimestru. Perspectivele de angajare sunt mai bune in Turcia, Romania si Bulgaria si foarte modeste in Italia, Irlanda si Spania. Exista putine semne de imbunatatire. Franta a intrat in recesiune si economia zonei euro s-a contractat pentru al sasele trimestru la rand. Angajatorii germani asteapta un climat antreprenorial mai bun. In Marea Britanie, angajatorii raman precauti. Increderea angajatorilor este insa mai ridicata in Grecia, chiar daca Perspectiva privind angajarile ramane negativa si nu s-a imbunatatit in ultimele patru trimestre.
Urmatorul studiu Manpower Employment Outlook Survey va fi prezentat in data de 10 septembrie 2013 si va prezenta Perspectivele de angajare pentru al patrulea trimestru din 2013.