Exclusiv: Noua Lege a Conflictului de Munca, Negocierile Colective si Codul Social
legea conflictului de muncanegocierile colectivecodul social
Manager.ro va prezinta noile propuneri legislative. Sindicatele au propus Guvernului noul pachet de legi care reglementeaza Conflictul de Munca, Negocierile Colective si, foarte important, Legea partenerilor Sociali. Va oferim integral cele 3 legi care vor modifica in mod substantial legislatia muncii din Romania. Ramane de vazut daca sindicalistii, reprezentantii patronali si Guvernul se vor intelege si vor reusi sa ajunga la un acord in zilele urmatoare, dat fiind ca aceste legi ar fi trebuit sa fie deja adoptate de cateva saptamani.
Cap.1- Dispozitii generale
Art.1. Prezenta lege reglementeaza organizarea, desfasurarea, finalizarea negocierilor colective precum si aplicarea rezultatelor acestora in vederea incheierii contractelor colective de munca .
Art.2. In sensul prezentei legi, se definesc urmatorii termeni:
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata intre angajator sau organizatia de angajatori, pe de o parte, si angajati, reprezentati de organizatii sindicale, ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Prin angajator se intelege persoana fizica sau juridica parte la contracte de munca ori raporturi de serviciu cu angajatii, in conformitate cu legislatia in vigoare
(3) Organizatia de angajatori denumita si organizatie patronala este organizatia constituita conform legii de catre angajatorii definiti la alin. (2) abilitat sa incheie contracte colective de munca.
(4) Angajatul este persoana care presteaza munca remunerata sub autoritatea unui angajator, inclusiv functionarul public, functionarii publici cu statut special si personalul bugetar.
(5) Organizatia de angajati este organizatia constituita conform legii de catre angajatii definiti la alin.(4).
Capitolul 1 - Dispozitii generale
Art.1
(1) Raporturile de munca stabilite intre angajatii si angajatorii la care acestia sunt incadrati se desfasoara cu respectarea prevederilor legale, precum si in conditiile negociate prin contractele colective si individuale de munca.
(2) Incalcarea de catre una dintre parti a obligatiilor care ii revin potrivit alin.(1) atrage raspunderea juridica a acesteia.
Art.2
In sensul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) angajator desemneaza persoana fizica sau juridica care incadreaza lucratori prin incheierea de contracte individuale de munca;
b) organizatia de angajatori este organizatia constituita conform legii de catre angajatorii definiti la alin. (2) pentru incheierea contractelor colective de munca.
c) angajat desemneaza orice persoana fizica care desfasoara o activitate remunerata sub autoritatea unui angajator, inclusive functionarul public si personalul bugetar, in temeiul unui contract individual de munca ;
d) organizatia de angajati este organizatia constituita conform legii de catre angajatii definiti la alin.(4).
TITLUL I
Organizatiile de angajatori
Capitolul 1
Constituirea, organizarea si functionarea organizatiilor de angajatori
Sectiunea 1
Constituire si organizare
Art. 1
Organizatiile de angajatori denumite si organizatii patronale sunt structuri asociative, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial, constituite in scopul apararii si promovarii drepturilor si intereselor membrilor lor, prevazute de dispozitiile legale in vigoare, pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, precum si de statutele proprii.
Art. 2
(1) Organizatiile de angajatori se constituie prin asocierea libera a acestora dupa cum urmeaza:
a) doi sau mai multi angajatori din acelasi sector de activitate definit prin apartenenta obiectului principal de activitate la aceeasi diviziune, grupa sau clasa conform codului CAEN, pot constitui grup de unitati.
b) Doua sau mai multe grupuri de unitati din acelasi sector de activitate, pot constitui o federatie.