Cu aceasta ocazie, participantii au discutat despre principalele provocari cu care se confrunta atat mediul de business, cat si Executivul Romaniei in aceasta perioada.
Chitoiu a subliniat necesitatea existentei unui parteneriat real intre institutiile statului si mediul de business, accentuand angajamentul de a se implica activ in reforma structurala a institutiilor tarii, cu precadere in cea a ANAF-ului si a filosofiei care sta in spatele acestui parteneriat.
Un punct sensibil a fost procesul de reorganizare si transformare a ANAF, unul din obiectivele cheie ale lui Chitoiu. De asemenea, ministrul i-a reasigurat pe cei de la AmCham ca, pana la finele lui 2013, grupurile de lucru din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor finaliza rescriere Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala.
Au fost aduse in discutie si masurile pe care guvernul le va lua in perioada urmatoare: reducerea TVA la paine incepand cu 1 iulie sau implementarea unei scheme de ajutor de stat prin care companiile vor putea accesa fonduri nerambursabile si care are ca obiectiv imediat crearea unor noi locuri de munca.
Cei prezenti au discutat si despre introducerea impozitului de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele care au realizat venituri sub 65.000 euro pe an sau aplicarea unui impozit forfetar in cazul anumitor categorii de servicii incepand din al 2-lea trimestru al lui 2013.
Chitoiu a reconfirmat intentia Executivului de a diminua, daca economia va permite, nivelul contributiilor sociale cu 5 pp si a TVA de la 24% la 19%; incepand cu 1 ianuarie 2014, una din aceste masuri ar putea fi aplicata, a precizat ministrul finantelor.
A fost reiterata si necesitatea infiintarii cat mai rapid a unui cadrul solid care sa favorizeze parteneriatul public-privat, considerat o solutie de finantare de care Romania are nevoie.
Ministrul i-a invitat pe oficialii AmCham sa se alature Consiliului Consultativ constituit la nivelup MFP din care fac parte reprezentanti ai mediului academic si de business.