Cauze care inlatura raspunderea contraventionala a angajatorului sau angajatului
rasoundere contraventionalaangajatorlegitima apararestarea de necesitate
Exista anumite situatii in care, desi persoana fizica sau juridica comite o fapta ilicita care intra in sfera raspunderii contraventionale, aceasta este exonerata de aceasta forma de raspundere. Situatiile care inlatura caracterul contraventional al faptei ilicite sunt prevazute expres si limittiv in cadrul Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, dupa cum urmeaza:
Legitima aparare: Definitia legitimei aparari este prezentata in cadrul art. 44 din Codul penal. Ea constituie o atitudine de aparare la un atac material si injust.
Exemplu: Angajatorul refuza accesul inspectorului de munca in sediul sau, incalcand astfel dispozitiile art. 20 din Legea nr. 108/1999, republicata. Este in legitima aparare si nu va raspunde contraventional angajatorul care raspunde astfel atitudinii agresive a agentului constatator, care incearca sa patrunda cu forta in incinta, fara a fi solicitat in prealabil sprijinul organelor de politie.
Starea de necesitate: Starea de necesitate isi gaseste reglementarea normativa in cadrul art. 45 din Codul penal.
Pentru a se incadra in sfera starii de necesitate, fapta ilicita trebuie sa fi fost savarsita pentru a salva de la un pericol iminent si care nu putea fi inlaturat altfel, viata, integritatea corporala ori sanatatea unei persoane, un bun important sau un interes obstesc.
Nu va fi considerata stare de necesitate daca persoana care a savarsit fapta si-a dat seama ca pricinuieste urmari vadit mai grave decat acelea care s-ar fi produs daca pericolul nu era inlaturat.
Exemplu: Angajatorul obliga un salariat sa munceasca in timpul grevei, incalcand astfel dispozitiile art. 88 din Legea nr. 168/1999. Mijlocul de presiune utilizat de angajator in acest caz se refera la amenintari cu angajarea raspunerii patrimoniale si penale a salariatului pentru daunele care se vor produce unitatii si personalului acesteia.
Se afla in stare de necesitate si nu va raspunde contraventional angajatorul care probeaza faptul ca intreruperea lucrului de catre salariatul in cauza ar fi generat pericol iminent pentru viata ori sanatatea personalului unitatii, respectiv pentru utilajele deservite de acesta.
Constrangerea fizica sau morala: Constrangerea fizica reprezinta presiunea pe care o forta careia nu i se poate rezista o exercita asupra unei persoane.
Constrangerea morala are aceleasi efecte juridice ca si cea fizica si consta in presiunea psihologica exercitata asupra unei persoane prin amenintarea cu un pericol grav.
Exemplu: Salariatul vinde unei persoane tichetele sale de masa la o fractiune de pret, incalcand astfel dispozitiile Legii nr. 142/1998. Salariatul nu va raspunde contraventional daca probeaza ca actul de instrainare a tichetelor de masa a fost incheiat ca urmare a presiunilor fizice sau psihice exercitate asupra sa.