Circa 49% dintre persoanele cu dizabilitati au incercat sa obtina un job, dar s-au confruntat cu obstacole. Mai exact, oamenii nu au fost bine informati sau mai rau, 70% dintre acestia s-au lovit de atitudinea discriminatorie a angajatorilor. Potrivit unei cercetari realizate in cadrul proiectului "Reteaua de Economie Sociala - o premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii", peste 32% dintre persoanele cu handicap nu au fost sprijinite de birourile de angajare, in timp ce peste 60% dintre ele au observat ca locul de munca nu era corespunzator cu starea de sanatate pe care o aveau.
Totodata, 48% dintre acestea au reclamat faptul ca interviul de angajare a fost pur si simplu oprit sau nu a mai existat un al doilea interviu sau o proba practica, dupa ce angajatorul a observat ca au o dizabilitate.
Bantuiti de experiente neplacute
Persoanele cu handicap au aceleasi visuri, drepturi, idealuri ca si noi. Din pacate, ele sunt bantuite de experiente nefaste. Intrebate despre locul de munca ideal, majoritatea raspunsurilor sunt legate de evitarea experientelor neplacute avute in trecut la alte locuri de munca, de acceptarea si intelegerea de catre sef sau colegi a situatiei lor speciale, de un program flexibil, in conformitate cu medicatia/tratamentele de recuperare de care au atata nevoie.
Acest sondaj trist reprezinta doar o parte din rezultatele unei cercetari efectuate in cadrul proiectului Reteaua de Economie Sociala - o premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii".
Sondajul a fost realizat in patru regiuni: N-E, S-E, S si Bucuresti-Ilfov. In etapa cantitativa, la studiu au luat parte 831 persoane cu handicap si 498 de angajatori.
Potrivit cercetarii, dificultatile de integrare a persoanelor cu dizabilitati sunt multiple, fiind vorba in principal despre lipsa accesibilizarii, atitudinea discriminatorie sau lipsa informatiilor cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii din Romania.
Angajatorii, intimidati de birocratie
In tabara angajatorilor, lucrurile arata diferit. Companiile prefera sa angajeze tineri absolventi (79,4%) sau someri (56%). Doar 25% dintre respondenti spun ca tin cont de avantajele oferite de angajarea persoanelor cu dizabilitati si le prefera pe acestea la recrutare.
Angajatorii dau vina pe statul roman, incapabil sa ofere un suport adecvat (72%). Alti factori intimidanti sunt dificultatea cu care se poate accesa ajutorul oferit de stat sau cea cu care se recupereaza investitia initiala (71%).
De asemenea, angajatorii prefera sa aiba parteneri locali (administratia publica locala si ONG-urile), in acest sens; ei achizitioneaza de la intermediari doar rezultatul final al muncii persoanelor cu handicap, evitand sa investeasca pe termen lung intr-un asemenea angajat.
In urma cercetarii, au fost lansate o serie de concluzii si recomandari:
1. Consultarea si implicarea persoanelor cu dizabilitati in planificarea si implementarea politicilor publice
2. Monitorizarea aplicarii legilor in vigoare, in mod deosebit a celor care vizeaza protectia persoanelor cu dizabilitati, de identificarea incalcarilor drepturilor omului, de actiune concreta in zona sesizarii discriminarii si de interventii de modificare/completare a actelor negative in scopul asigurarii includerii sociale
3. Acordarea de sprijin pentru angajatori, atat in cadrul legislativ, cat si operational
4. Procesul de angajare a persoanelor cu dizabilitati trebuie sa fie "periat" de birocratie
5. Persoanele cu dizabilitati trebuie sa aiba sansa de a participa la programe de formare profesionala
Ce spune legea
Codul Fiscal stabileste ca veniturile din salarii realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile.
Veniturile din salarii realizate de aceste persoane (cu handicap dovedit prin certificat de handicap), sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
Facilitatile fiscale acordate angajatorilor care recruteaza si angajeaza persoane cu dizabilitati se regasesc si la articolul 84 din legea 448/2006 potrivit caruia, angajatorii persoanelor cu handicap beneficiaza de o serie de drepturi:
- deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de persoana cu handicap;
- deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si al produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap, angajata pentru munca la domiciliu;
- decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de incadrare in munca a persoanelor cu handicap;
- o subventie de la stat, in conditiile prevazute de Legea 76/2002.
Subventia se acorda acelor patroni care angajeaza pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu dizabilitati. Potrivit articolului 80 alineatul 1 si 2 din Legea 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc in fiecare luna, pentru fiecare absolvent, pe un interval de 18 luni:
- o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
- o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
- o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia legala de a incadra in munca persoane cu dizabilitati, precum si aceia care nu sunt obligati sa faca acest lucru, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin doi ani, primesc lunar, timp de un an, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta reglementat de lege.