Ti s-a suspendat contractul de munca in mod abuziv? Iata ce trebuie sa stii!
legislatia munciisuspendarea contractului de muncasuspendare contract de munca
Despre suspendarea contractului de munca am putea discuta ore intregi. Si asta se intampla pentru ca in acest domeniu, neclaritatile se tin lant.
Codul Muncii aloca 6 dintre cele mai importante articole din tot cuprinsul sau acestui subiect vital pentru modul in care se desfasoara relatiile de munca.
Tinem cont de faptul ca in aceasta zona din dreptul muncii sunt deschise extrem de multe procese ce detin la baza un litigiu de munca.
In mod cert, asa cum se prevede si in Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
Important de retinut este faptul ca suspendarea CIM (contract individual de munca) implica in mod direct suspendarea prestarii muncii de catre salariat si implicit plata drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Daca discutam despre suspendarea CIM, atunci implicit discutam despre suspendarea tuturor termenelor care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Care sunt situatiile in care CIM se suspenda de drept?
Care sunt situatiile in care CIM se poate suspenda din initiativa salariatului?
Care sunt situatiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului?
Aflati pe LegislatiaMuncii.ro