Schimbari la Legea pensiilor: pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri din activitati independente
legea pensiilorpensie de invaliditate
Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat o serie de amendamente la Legea pensiilor, potrivit carora pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri obtinute din activitati independente, cumulul nefiind permis insa si celor care s-au pensionat anticipat.
Amendamentul potrivit caruia pensia de invaliditate poate fi cumulata cu veniturile din activitati independente, respectiv drepturi de autor, proprietate intelectuala si drepturile conexe, a fost depus de catre presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, dar a fost asumat de catre toti membrii comisiei, in conditiile in care si PNL a depus un proiect de lege care viza aceasta modificare.
De aceasta prevedere privind cumulul pot beneficia si cei care primesc pensii de urmas, a stabilit comisia.
Persoanele care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de aceste prevederi si nu vor putea cumula niciun fel de venit.
"Lucrurile au fost in dezbatere cu cei de la Casa de pensii si au zis: «Daca tot umblati, haideti sa rezolvam si problema pensiei de urmas», care, la fel, nu putea fi cumulata cu niciun alt fel de venit de aceasta natura, totodata specificand clar ca pensiile anticipate nu pot fi cumulate cu niciun fel de venit, pentru ca ele fac parte nu dintr-o imposiblitate de a se desfasura activitatea sau ca urmare a drepturilor survenite in urma decesului unui sot sau parinte. Pensia anticipata tine de vointa fiecaruia si, daca ai capacitate de munca, poti sa mai amani putin pensionarea, daca ai si o sursa de venit certa", a declarat la finalul sedintei presedintele Comisiei de munca, Adrian Solomon.
El a precizat, astfel, ca urmasii pot beneficia de aceasta modificare legislativa, chiar daca au PFA sau alte castiguri din activitati independente.
Modificarile adoptate luni de catre Comisia de munca vor fi supuse, marti, votului final al Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Discutiile despre modificarea legislatiei au inceput dupa ce Laura Florescu, o tanara bolnava de scleroza multipla, a acuzat ca va ramâne fara pensia de invaliditate pentru ca primit 230 lei dupa ce a publicat un volum de poezii.
"In 2014 am inceput sa iau pensia de hadicap, care initial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealalta problema este cu ajutorul de handicap pe care il iau din 2013. Din 2013 pana in 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 imi aparusera parezele, eu am pareza pe partea stânga in fata si anul acesta am mai descoperit patru. Deci traiesc cu cinci pareze.
Zambesc numai cu jumatate de gura. A scazut gradul de handicap de la II la III dupa cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie ca pot sa merg neajutata mai putin de 500 de metri. Lor li s-a parut ca m-am vindecat si anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe luna. Eu cred ca absolut nimeni nu citeste scorurile de pe acte. Nu exista niciun neurolog in comisie. Sunt doar medici de familie si generalisti acolo, care habar nu are ce inseamna boala neurologica", a declarat Laura Florescu, pe 21 octombrie, pentru Mediafax.
Femeia a povestit ca a scris un volum de poezii in 2015, iar dupa ce cartea a fost publicata a primit 230 lei. Recent, a primit o instiintare referitoare la veniturile incasate.
"Pentru ca am publicat cartea aia, am primit ca am venituri ilicite, pentru ca eu nu am drept de munca. Am primit 230 de lei pe carte. Nu inteleg ce o sa imi opreasca, pentru ca nu inteleg ce scriu ei. Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumuleaza ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba si nimeni nu poate sa explice pentru ca nimanui nu s-a intâmplat asa ceva in nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap”, a mai spus tanara.