Salariatul demisioneaza si nu isi mai respecta perioada de preaviz. Il poti sanctiona insa nu ii poti retine din salariu
preavizconcediereabatere disciplinarasanctiune disciplinarapreaviz la concediere
Da, il putem sanctiona pentru ca nerespectarea perioadei de preaviz reprezinta abatere disciplinara.
La demisie, asa cum prevede Codul Muncii, termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Salariatul care demisioneaza este obligat sa respecte termenul de preaviz. In caz contrar, angajatorul il poate sanctiona disciplinar.
Care sunt sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica in cazul in care salariatul sau savarseste o abatere disciplinara:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Mare atentie la faptul ca angajatorul este dator sa stabileasca sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Nu se efectueaza retineri din salariul angajatului care nu isi respecta termenul de preaviz. Va fi convocat la cercetare disciplinara si in functie de rezultatul acestei proceduri, va fi sau nu sanctionat.
Nu uitati faptul ca acolo unde discutam despre prejudicii si pagube produse de salariat, angajatorul nu poate retine, fara o hotarare judecatoreasca definitiva, contravaloarea prejudiciului produs din salariul angajatului.
Nu uitati nici faptul ca amenzile disciplinare nu sunt permise de Codul Muncii. Sunt in mod clar si irevocabil interzise de Codul Muncii.
Si nu puteti sa taiati din salariul angajatilor daca acestia comit abateri sau nu isi respecta obligatiile contractuale.
De asemenea, nu uitati faptul ca la demisia angajatului, nu putem sa ii impunem un termen de preaviz mai mare de 20 de zile daca a ocupat functie de executie si nici mai mare de 45 de zile daca a ocupat functie de conducere.
La concedierea salariatului, angajatorul este obligat sa ii acorde toata perioada de preaviz, care nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.
"Timpul de lucru in cele 20 de zile de preaviz poate fi de 8 ore, de 4 ore sau partile pot stabili ca pe durata preavizului salariatului i se acorda dreptul sa absenteze 8 ore pe zi de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi.
Asadar, pe durata preavizului atat la concediere cat si la demisie, timpul de lucru este cel negociat de parti.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Sursa foto: Pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR