Salariatii romani vor avea un nou tip de concediu din 2016
concediu acomodareconcediu parinticoncediu adoptiiconcediu angajati
Deputatii au adoptat miercuri proiectul legislativ care prevede un nou tip de concediu pentru angajatii romani. Acestia pot beneficia de un concediu de acomodare de pana la 12 luni, daca adopta un copil. De asemenea, vor primi si o indemnizatie de 1.700 de lei.
Proiectul de lege initiat de Guvern, pentru modificarea si completarea Legii nr.273/2004 privind adoptia, a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Concediul de acomodare se acorda la cerere, unuia dintre parintii adoptivi, care va primi si o indemnizatie de aproximativ 1.700 de lei.
"Persoana care adopta un copil, la cerere, poate beneficia de un concediu de acomodare de maxim un an care include si o indemnizatie lunara in cuantum de 3,4 ISR", potrivit proiectului de lege initiat de Guvernul Romaniei si adoptat de Camera Deputatilor, for decizional.
Proiectul de lege reduce si termenul in care un copil devine eligibil pentru adoptia internationala de la 2 ani la 1 an.
Drepturile parintilor la concediul de acomodare vor fi stabilite si acordate din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
"Pe perioada concediului (...), persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (...), a contributiei (...), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", scrie in forma amendata a proiectului de lege.
Pentru concediul de acomodare nu se vor datora impozite si contributii sociale obligatorii, cu exceptia contributiei la sanatate, care va fi platita de autoritati, perioada concediului fiind asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pensiei sau somajului.
"Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestatiilor de asigurari sociale din sistemul public de pensii se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective", conform proiectului legislativ.
Proiectul va fi trimis presedintelui spre promulgare si va intra in vigoare abia dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.
Sursa:
InfoInstitutii
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro