Riscam sa ramanem fara pensii. Reducerea CAS, criticata de consultanti
reducerea caspensiifondul de pensiipensii privatecontributii asigurari socialedeficit
Riscul ca cei care in prezent platesc contributii de asigurari sociale sa ramana fara pensie atunci cand vor implini varsta corespunzatoare pare sa devina o probabilitate din ce in ce mai concreta si cu sanse din ce in ce mai mari.
Bugetul pentru pensii va avea de suferit in urma noii propuneri de reducere a CAS-ului, daca aceasta modificare va fi aprobata. Senatorii au votat pentru o noua reducere a CAS, insa consultantii fiscali si economistii atrag atentia asupra riscurilor pe care le comporta o posibila astfel de prevedere, odata inclusa in Codul fiscal.
Bugetul pensiilor are deja un deficit de 4 miliarde de euro, deficit care se va mari in anii urmatori, informeaza Digi24.ro. Daca reducerea CAS se va aplica, in acest moment, ar creste numarul de angajari, iar salariile ar deveni mai mari. Desi efectele pozitive ar fi semnificative, pe termen lung putem vorbi de consecinte dezastruoase pentru fondul de pensii.
"Actualele contributii facute la pensii de cele 4,9 milioane de salariati nu acopera in totalitate pensiile platite catre cei circa 5,3 milioane de pensionari, iar diferenta este suportata din bugetul de stat. Populatia imbatraneste, iar daca nu se stimuleaza nasterile, situatia pensiilor se agraveaza”, spune Adrian Benta, consultant fiscal, citat de Dig24.
In 2016, anunta aceeasi sursa, statul roman va plati pensii in cuantum total de circa 12 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro se aduna din CAS. Diferenta e acoperita de la bugetul de stat.
Reducerea CAS propusa este de 3 puncte procentuale pentru contributiile datorate de salariati si de doua puncte procentuale pentru angajator.
"Din pacate, acum, reducerea de CAS - trebuie spus foarte ferm - cu un impact bugetar estimat la 7 miliarde de lei, nu are loc in buget. Este evident, pentru oricine, in conditiile in care avem proiectie de deficit bugetar de peste 3% anul viitor", a declarat, citat de aceeasi sursa, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Persoanele care vor iesi la pensie peste 30 de ani risca sa nu mai poata beneficia de bani de la fondul de pensii. "Aceste persoane trebuie sa identifice noi surse de venituri daca isi doresc un trai decent. Puterea de cumparare a acelei pensii va fi scazuta", a mai precizat Adrian Benta. In acest moment, doar 3 milioane de persoane angajate contribuie lunar la fondurile de pensii private obligatorii, scrie aceeasi sursa.
Totodata, romanii contribuie la fondurile private de pensii fara a cunoaste insa in totalitate detaliile privind aceste companii si fara a putea avea garantia ca pana la momentul in care vor putea sa isi acceseze aceste sume, companiile private de pensii vor mai exista.
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online