Resurse umane: Angajatul nu mai este apt fizic pentru locul sau de munca. Cum procedeaza angajatorul?
Ce obligatii revin angajatorului in aceasta situatie? Ce se intampla in situatia in care medicul de medicina muncii a declarat, in urma unor investigatii medicale, ca salariatul nu mai este apt pentru a profesa meseria sa?
Daca medicul de medicina muncii a recomandat schimbarea locului de munca, fara efort fizic, vom stabili cum va proceda angajatorul?
De la bun inceput va amintim faptul ca inaptitudinea presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat.
Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Atentie mare la faptul ca el poate fi apt pentru prestarea unor activitati corespunzatoare unui alt post.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
In aceasta situatie, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate.
Daca angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, atunci are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Art. 61. din Codul Muncii – Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Cititi si "Concedierea pentru Necorespundere Profesionala - Ghid Complet 2015"
sursa foto: pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR