Perioada de CCC reprezinta vechime in munca
legislatia munciicccconcediu pentru cresterea copiluluiconcediu crestere copiloug 111 din 2010
Da, perioada de concediu de crestere a copilului reprezinta vechime in munca. Indiferent de durata concediului de crestere a copilului, indiferent de numarul de copii, toata perioada se considera vechime in munca.
Imaginati-va situatia unui parinte care are 3 copii si sta pentru fiecare dintre acestia in CCC timp de 2 ani. Cumulat, vor fi 6 ani de vechime in munca sau, dimpotriva, de intrerupere in vechimea de munca. Ar reprezenta un dezavantaj major pentru salariatii care se decid sa devina parinti. Indirect, s-ar ajunge la inca un factor care sa duca la scaderea natalitatii.
Asadar, retineti faptul ca si atunci cand discutam despre un an de CCC sau despre doi sau chiar trei ani de CCC, toata perioada reprezinta vechime in munca.
Asa cum precizeaza specialistii in legislatia muncii, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.
Nu uitati faptul ca de concediu pentru cresterea copilului pot beneficia ambii parinti, daca indeplinesc toate conditiile cerute de legislatia in vigoare.
Beneficiarii CCC:
a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/ copiilor;
b) oricare dintre sotii carora li s-a/ s-au incredintat copilul/ copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/ copiii;
c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
e) persoana care a fost numita tutore.
Nu uitati faptul ca pe data de 18 aprilie 2016 Legea care modifica OUG nr. 111 din 2010 a fost promulgata de Presedintele Iohannis si mai trebuie publicata in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
Oficial, vom avea noi reguli referitoare la acordarea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei de crestere a copilului.
"Va incurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) si pe dvs, dl prim-ministru, sa gasiti in Guvern cele mai bune solutii pentru a aplica cat se poate de repede aceasta lege. Eu va rog sa nu tratati aceasta chestiune intr-un mod contabil. Este o lege proactiva, din zona politicilor demografice, care, cu siguranta, este foarte importanta pentru Romania", a declarat presedintele Iohannis.
Noile reguli privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului:
- Se elimina plafonului maxim al indemnizatiei de crestere a copilului.
- Va exista doar o limita minima a indemnizatiei de CCC, care va fi de 1.062,5 lei, dupa majorarea salariului minim, la 1 mai 2016.
- Perioada de CCC va fi de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap. Nu mai exista posibilitatea ca parintii sa opteze pentru CCC de 1 an, ci doar de 2 ani sau de 3 ani pentru copilul cu handicap. Parintii care opteaza pentru CCC de 2 ani se pot intoarce mai devreme la serviciu daca doresc, situatie in care vor beneficia de stimulent de insertie.
- Indemnizatia lunara va fi de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, in ultimii 2 ani, dar nu mai putin de 85% din salariul minim pe economie, care va fi de 1250 de ron de la 1 mai 2016.
- Stimulentul de insertie va fi de 50% din indemnizatia lunara, minim 85% din salariul minim brut.
- Nivelul indemnizatiei lunare creste cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemerala, tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit din nastere.
Indemnizatiile parintilor care se afla deja in CCC se vor recalcula. Propunerile urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 iulie iar prevederile se vor adresa inclusiv celor deja aflati in timpul CCC.
In acest moment, noile reguli cu privire la CCC nu se aplica. Se vor aplica dupa ce legea promulgata de Presedintele Iohannis va fi publicata in Monitorul Oficial.
Insa indiferent de aplicarea noii legi ce modifica OUG 111 din 2010, perioada de CCC reprezinta vechime in munca.
Sursa foto: pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR