O problema spinoasa: Cum poti concedia un angajat care nu corespunde profesional
angajatnecorespundere profesionalacodul munciievaluare profesionala
Trebuie spus din start ca necorespunderea profesionala reprezinta un temei pentru concediere, potrivit legii. Conform Codului Muncii, "angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat".
Trebuie punctat inca de la inceput un aspect important. Inainte de concediere nu puteti aplica amenzi disciplinare pentru "a-l da pe angajat pe brazda", deoarece acestea sunt interzise. De asemenea, tot inainte de concediere, este necesara o evaluare facuta dupa anumite criterii. Codul Muncii stipuleaza ca la baza selectiei salariatilor care vor fi concediati vor sta evaluarile profesionale.
Mare atentie insa la stabilirea criteriilor de evaluare profesionala.
"In ciuda faptului ca legiuitorul a stabilit ca drept al angajatorului stabilirea obiectivelor individuale de performanta ale salariatilor, apreciez ca, pentru a sta la baza concedierii salariatului, obiectivele de performanta trebuie sa fie insusite de salariat. Astfel, daca obiectivele de performanta nu sunt inscrise in contractul de munca, ci sunt statornicite printr-o decizie unilaterala a angajatorului, se va pune problema consecintelor nerespectarii lor", potrivit specialistilor de la portalul
LegislatiaMuncii.ro.
Daca criteriile de valuare nu sunt incluse in CIM, salariatul nu va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala, deoarece o atare concediere presupune nerealizarea uneia dintre atributiile stabilite prin fisa postului. In plus, decizia unilaterala a angajatorului de impunere a obiectivelor de performanta va putea fi atacata in instanta, pe motivul abuzului de drept, daca salariatul va putea dovedi ca aceste obiective depasesc limitele posibile sau firesti.
Daca insa obiectele de performanta sunt stabilite prin act aditional chiar in cuprinsul contractului de munca, posibilitatea salariatului de a le contesta in instanta scade considerabil. In plus, neatingerea lor va putea conduce mult mai usor la concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala, evident cu respectarea procedurii de concediere intr-un astfel de caz.