Ministerul Muncii propune modificarea Legii somajului
ministerul munciilegea somajuluisomajlocuri de munca
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat, spre dezbatere, pe 23 ianuarie, Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Actul normativ vizeaza simplificarea si flexibilizarea modului de implementare a masurilor de stimulare a ocuparii locurilor de munca.
O prima masura de stimulare are in vedere acordarea unei alocatii profesionale pe perioada participarii la un program de formare profesionala, in valoare de 50% din nivelul indicatorului social de referinta, pentru persoanele care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, urmarindu-se astfel incurajarea participarii persoanelor vulnerabile social la programe de formare profesionala continua.
De asemenea, persoanele in cautarea unui loc de munca vor putea beneficia de servicii gratuite de evaluare a competentelor dobandite pe alte cai decat cea formala, cu scopul de a facilita si urgenta obtinerea unui certificat de competente profesionale.
Somerii de lunga durata vor beneficia de o prima de incadrare (2 x indicatorul social de referinta) si o prima de instalare (7 x indicatorul social de referinta) in vederea stimularea mobilitatii teritoriale in vederea ocuparii.
Proiectul prevede si o relaxare a conditiilor de eligibilitate pentru indemnizatia de somaj in cazul lucratorilor cu contracte de munca temporara sau cu timp partial, prin stabilirea unei perioade obligatorii de cotizare la bugetul asigurarilor pentru somaj, de minimum sase luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, pentru a reflecta diversitatea contractelor de munca in conditiile unei piete dinamice a muncii si a acorda posibilitatea lucratorilor cu timp partial si/sau cu contract de munca temporara de a obtine dreptul la indemnizatie de somaj.
Persoanele care doresc sa se angajeze ar putea sa primeasca o alocatie de transport in valoare de 15 lei, pentru maxim 24 de luni, masura care vizeaza stimularea participarii acestora la masurile active prevazute de lege (informare si consiliere, medierea muncii, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri).
Angajatorii care doresc sa organizeze cursuri de formare in baza planului anual de formare profesionala ar putea beneficia de subventii din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru un procent mai mare din personalul angajat (de la 20% la 50%). in plus, angajatorii au posibilitatea de a primi lunar, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in vederea inserarii pe piata muncii a persoanelor beneficiare de venit minim garantat. Indemnizatia este egala cu 40% din valoarea indicatorului social de referinta, iar obligatia angajatorilor este de a mentine raporturile de munca sau de serviciu cu persoanele respective cel putin 12 luni.
Nu in ultimul rand, se are in vedere o
reducere a conditionalitatilor de implementare a unor masuri active: reducerea de la trei la doi ani a obligatiei de mentinere a raporturilor de munca sau de serviciu pentru angajatorii care angajeaza absolventi in conditiile art. 80, acordarea serviciilor de formare profesionala persoanelor aflate in detentie care mai au de executat cel mult 12 luni pana la ultima zi de executare a pedepsei, acordarea de credite in conditii avantajoase pentru o perioada de cel mult cinci ani fata de trei ani.