Litigii de munca. Conflicte de munca. Ce trebuie sa stie specialistii din domeniu?
conflicte de muncalitigii de muncalitigiu de muncaconflict munca
Doua dintre cele mai importante subiecte pentru specialistii din legislatia muncii: litigiile de munca si conflictele de munca. Inainte de orice cauza majora ce poate declansa un conflict de munca, va amintim ca si o clauza conturata in mod inexact poate duce la litigiu de munca.
Un litigiu de munca atrage dupa sine amenzi, sanctiuni si chiar dosar penal. Orice litigiu de munca reprezinta factor de stres pentru ambele tabere, cu pierderi financiare si non-financiare, cu imaginea companiei sau a angajatului patate in mod iremediabil.
Iata cele mai comune cauze pentru declansarea unui litigiu de munca:
- neplata salariilor. Fie ca angajatorul retine in mod abuziv din salariul angajatului, fie ca la incetarea contractului de munca nu acorda acestuia restul de plata cuvenit, fie ca sunt efectuate reduceri abuzive, toate duc la sesizari catre ITM si apoi la litigii ce ajung in instanta.
- neplata bonusurilor conform clauzelor contractuale. Prime, bonusuri, marirea salariului la atingerea targetului, sporuri promise si neacordate conform contractului... Iata doar inceputul unor posibile litigii de munca, cauze des intalnite in practica.
- nerespectarea zilelor libere, munca obligatorie in zile de repaus saptamanal, nerespectarea programului de lucru cu impunerea efectuarii de ore suplimentare neplatite sau remunerate necorespunzator. Iata un al treilea factor des intalnit in practica litigiilor de munca.
Un litigiu de munca poate fi declansat atat de angajat, cat si de angajator
Exista numeroase situatii in care angajatorul deschide proces pentru a recupera drepturi incasate necuvenit de fostii lor salariati, pentru a disputa sume banesti drept despagubire pentru nerespectarea clauzelor contractuale si nu numai.
Litigiile de munca in Romania. Cauze. Solutionari. Aspecte legale in 2015
Conflictele de munca in Romania
Conflictele de munca sunt reglementate prin Codul Muncii si prin Legea nr. 62 din 2011, a dialogului social, publicata in Monitorul Oficial nr. 625 din 31 august 2012.
Conflictul de munca presupune disputarea intereselor cu caracter economic, profesional sau social ori drepturilor rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.
Ce sunt conflictele de munca si care sunt cele mai comune motive ce duc la declansarea unui conflict de munca? Discutam despre conflictul dintre angajati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca sau de serviciu.
Conflictele de munca pot fi colective sau individuale.
-- Conflictele colective de munca pot fi de drepturi sau de interese.
-- Conflictele individuale de munca pot fi de drepturi.
Factori declansatori importanti: incetarea si/ sau modificarea contractului individual de munca, durata muncii, conditiile de munca, salariul, zilele libere, plata zilelor de concediu de odihna, nerespectarea drepturilor angajatilor si nu numai.
Tot ce trebuie sa stii despre conflictele de munca in 2015
Sursa foto: StockPhoto.com