Inspectorii de munca au sesizat organele de cercetare penala pentru 1.043 de angajatori care aveau angajati la negru
inspectorimuncamunca la negrucodul munciicontract individual de muncaamenda
Inspectorii de munca au sesizat organele de cercetare penala pentru 1.043 de angajatori care foloseau mai mult de 5 persoane fara forme legale de angajare, de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii.
Potrivit
Agerpres, inspectorii de munca au efectuat, in primele 6 luni ale acestui an, 50.531 controale pentru reducerea incidentei muncii nedeclarate si au depistat 739 angajatori care utilizau mai mult de 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, trimitand organelor competente dosarele respective, in vederea declansarii urmaririi penale.
In intervalul mentionat, au fost identificate 7.500 persoane care lucrau fara contracte individuale de munca in forma scrisa si au fost aplicate sanctiuni contraventionale pentru munca fara forme legale de angajare in suma de 46,186 milioane lei (aproximativ 10,74 milioane euro).
In 2011, din mai si pana in decembrie, respectiv dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, inspectoratele teritoriale de munca au sesizat organele de cercetare penala pentru 304 fapte prevazute de legislatia muncii ca fiind infractiune, respectiv, pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara forme legale de angajare. Sanctiunea prevazuta de lege in acest caz este "inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda penala".
Vineri, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat la Iasi ca, pana in prezent, niciun angajator care a fost depistat cu 5 sau mai multi angajati fara forme legale de angajare nu a suportat consecintele incalcarii prevederilor Codului muncii.
"In cazul persoanelor descoperite ca au peste cinci lucratori fara forme legale se constituie infractiune si se trimit actele respective la Procuratura. De cand se aplica Codul muncii nici macar un caz nu a fost rezolvat in acest sens pentru ca toate au primit neinceperea urmaririi penale pentru ca ancheta se face de catre politistul din zona respectiva care scrie un proces verbal care constata ca nu exista fapta sau alte considerente, iar procurorul, in baza procesului verbal, da NUP (neinceperea urmarii penale - n.r.). Ca atare, este o masura de protectie a angajatilor pe care trebuie sa o rezolvam in momentul in care vom modifica Codul muncii", a declarat Mariana Campeanu.
Conform vechiului Cod al muncii, aflat in vigoare inainte de 1 mai 2011, pentru primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui CIM, era aplicata amenda contraventionala de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.
Prima amenda in valoare de "1 miliard lei vechi" a fost aplicata de catre Inspectia Muncii, in anul 2005, unei ferme din judetul Iasi, unde au fost depistate 52 de persoane care lucrau fara forme legale.