Decizie CEDO: angajatorii pot supraveghea conversatiile salariatilor pe internet
cedosupraveghereconversatiiregulament intern
Vorbiti cu sotia, prietena, amanta pe internet in timp ce sunteti la munca? Aveti mare grija ce spuneti, pentru ca angajatorul are tot dreptul sa citeasca aceste conversatii. O spune chiar Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a luat recent o decizie in acest sens, chiar in urma unei plangeri a unui inginer roman.
Domnul Barbulescu, roman de nationalitate, s-a angajat la firma X, in departamentul de vanzari al unei companii din Bucuresti. La cererea angajatorului, el a creat un cont pe Yahoo Messenger pentru a raspunde intrebarilor clientilor. Surprinza, insa! Peste ceva vreme, compania l-a anuntat ca se poate pregati de concediere. Motivatia: timp de o saptamana i-a fost monitorizata activitatea pe acel cont si s-a constatat ca il foloseste in scop personal.
Argumentul angajatorului: Regulamentul de ordine interioara prevedea ca este strict interzisa folosirea calculatoarelor, fotocopiatoarelor sau faxurilor in scopuri personale.
Ce vorbea domnul Barbulescu in scop personal? Doar el si angajatorul stiu cu exactitate (probabil ca si instanta la care s-a adresat ulterior), dar este cert faptul ca i-au fost prezentate 45 de pagini cu conversatiile avute, inclusiv mesajele schimbat cu logodnica despre sex si sanatatea personala.
Revoltat, personajul nostru a mers in instanta, unde a dat in judecata compania, pe motiv ca i-a fost violata viata privata si corespondenta. Instanta, insa, i-a respins actiunea, motivand ca angajatorul a respectat procedura de concediere prevazuta in Codul Muncii. A urmat un recurs la Curtea de Apel, care a fost si el respins. Astfel s-a ajuns la CEDO. Aici, decizia a fost, cu 6 voturi la 1, ca nu a existat o incalcare a vietii private.
Este legal ca angajatorul sa monitorizeze activitatea angajatilor? Atata timp cat suntem in timpul programului de lucru, raspunsul este DA! Mai ales daca echipamentele folosite sunt cele puse la dispozitie de angajator.
"Instanta din Romania a procedat corect respingand actiunea salariatului deoarece angajatorul, pe langa faptul ca a respectat procedura de concediere, mai avea si reglementat in Regulamentul intern interdictia utilizarii, in scop personal, a echipamentelor puse la dispozitie salariatilor. Astfel, concedierea nu are la baza incalcarea drepturilor vietii private, ci nerespectarea dispozitiilor Regulamentului intern al unitatii", ne-a explicat Gabriela Dita, expert in legislatia muncii in cadrul companiei
Rentrop&Straton.
Asadar, mare atentie cu cine si ce vorbiti la serviciu, in timpul programului. Nu stiti niciodata cine ar putea citi, sau asculta.