Cum poti evita stresul la locul de munca in preajma Sarbatorilor
joburistreslocuri de muncasfaturi practice
Finalul de an reprezinta o oportunitate semnificativa pentru a vedea cat de organizati am fost in restul anului si daca acum suntem coplesiti de prea multe sarcini. In aceste conditii, este indicat sa ne ierarhizam activitatile si sa le indeplinim astfel incat sa nu fim nevoiti sa le amanam pentru urmatorul an. Eventual, putem apela la colegi pentru a ne sprijini.
Ultimele saptamani din an petrecute la locul de munca sunt marcate de stresul cauzat de sarbatori, o perioada care ar trebui sa fie linistita si fara probleme care sa ne afecteze activitatea la birou. Claudia Indreica, managing partner la Psihoselect, remarca faptul ca din cauza acestei agitatii reusim sa facem si mai putin din ceea ce ne-am propus pentru final de an. „Solutia cea mai buna este organizarea lucrurilor pe care le avem de facut, si la munca, si acasa, prioritizarea lor si realizarea sarcinilor importante. Acest lucru ne da sentimentul de control a situatiei si totodata de confort", specifica Indreica. In plus, daca ajungem in momentul in care nu putem indeplini sarcinile primite, a cere sprijin nu este de neglijat. „Daca simtim ca nu reusm sa facem totul, putem cere ajutorul celor din jur ori sa ne detasam de lucrurile pe care nu am reusit sa le facem", completeaza specialista.
Ideal este ca perioada premergatoare sarbatorilor sa nu fie un acumulator de stres. Din acest motiv, anticiparea acestui moment poate fi realizata inca din timpul anului. Spre exemplu, daca, la final de an, avem de realizat un bilant, bazat pe cifrele din intreg anul, activitatea ar fi facilitata, in conditiile in care am pregatit aceasta sarcina pas cu pas in fiecare luna. „Pentru a nu fi luati prin surprindere si pentru a nu fi coplesiti de volumul de munca, este bine sa rezolvam din timp lucrarile, rapoartele, tot ce stim ca trebuie sa incheiem pana la sfarsitul anului", recomanda Valeria Baciu, consilier in cariera GCDF (Global Career Development Facilitator). Baciu mentioneaza faptul ca, in conditiile in care exista o buna planificare a muncii si a termenelor-limita, care trebuie intotdeauna respectata, nu ar trebui sa existe factori de stres in prag de concediu.