Costurile cu forta de munca au crescut cu 10% anul trecut, fata de 2010
costuriforta de muncaangajaticheltuieli
Costul orar al fortei de munca a crescut in ultimul trimestru al anului trecut cu aproape 10%, fata de perioada similara din 2010. Cele mai semnificative cresteri au fost inregistrate in activitatile de constructii (9,83%), tranzactii imobiliare (5,52%) si comert (5,05%).
Costul orar al fortei de munca in Romania, in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare), a inregistrat o rata de crestere de 0,74%, in trimestrul IV 2011, fata de trimestrul III din acelasi an, si de 9,76% fata de acelasi trimestru al anului 2010, potrivit datelor provizorii date luni publicitatii de catre Institutul National de Statistica.
Constructii si imobiliare, cele mai mari cresteri
In forma neajustata, fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (0,99%, respectiv 10,05%), precizeaza INS.
In trimestrul IV 2011, comparativ cu trimestrul precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata, dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative cresteri inregistrandu-se in activitatile de constructii (9,83%), tranzactii imobiliare (5,52%) si comert (5,05%).
Zilele libere scad costurile
Conform INS, in constructii cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata, in principal, de scaderea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an.
Scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in industria extractiva, cu 8,79%, si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 7,31%.
Tranzactiile imobiliare - crestere de aproape 16%
Datele provizorii arata ca, in trimestrul IV 2011 comparativ cu trimestrul similar din 2010, pe principalele activitati ale sectorului economic cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in tranzactii imobiliare (15,89%), alte activitati de servicii (14,96%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11,45%).
Cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de servicii administrative si servicii suport, cu 2,19%, respectiv de distributie a apei, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 5,03%.