Consiliul Fiscal: Numarul celor care lucreaza la negru depaseste 2,3 milioane
consiliul fiscalmunca la negrueconomieraportstatisticaevaziune fiscala
Numarul celor care lucreaza la negru trece de 2,3 milioane, in crestere cu 900.000 fata de acum patru ani si reprezinta mai mult de o treime din totalul salariatilor, arata datele Consiliului Fiscal, care precizeaza ca evaziunea doar in cazul CAS, TVA si impozit pe venit a fost de 10,3% din Produsul Intern Brut la nivelul anului 2010.
Datele Consiliului Fiscal, ilustrate in raportul anual, releva ca la sfarsitul anului trecut lucrau in economie 6,647 milioane de persoane, iar angajatorii au raportat 4,297 de persoane. Astfel, peste 2 milioane de cetateni lucrau la negru.
Numarul angajatilor care lucreaza in economia "neagra" s-a diminuat de la 1,744 milioane in 2006 la 1,467 milioane in 2008, apoi a crescut la 1,799 milioane in 2009 si 2,257 milioane in 2010.
Corespunzator, ponderea angajatilor care lucreaza la negru a avansat de la 22,5% in 2008 la 35,3% in 2011.
"Conform calculelor Consiliului Fiscal pe baza datelor Institutului National de Statistica, evaziunea fiscala are o dimensiune ridicata in Romania, doar in cazul CAS, TVA si impozitului pe venit ea reprezentand 10,3% din PIB in 2010. Daca Romania ar colecta impozitele si taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB foarte aproape de media europeana. O reforma profunda a administrarii taxelor si impozitelor in Romania tintita in directia cresterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesara", releva raportul Consiliului Fiscal pentru 2011.
O categorie importanta a economiei neobservate este compusa din activitatea realizata in unitatile neinregistrate in sectorul informal. Aici se incadreaza croitorii, mecanicii auto, coaforii, zugravii, instalatorii, profesorii care fac meditatii, persoanele care inchiriaza case etc. Pentru aceste activitati se intreprind evaluari diferite, utilizandu-se ipoteze specifice si surse de informatii disponibile in sistemul de statistica, pentru urmatoarele arii de activitate: hoteluri, constructii, educatie, precizeaza
Mediafax.