Companiile vor aloca bugete cu 60% mai mari pentru a-si monitoriza angajatii
companiibugetemonitorizareangajatiretele de socializarecodul muncii 2012
Companiile vor investi cu 60% mai mult pentru monitorizarea angajatilor si a comportamentului lor in mediul online si pe retelele de socializare, pana in 2014, in conditiile in care orice informatie pe care o afisam pe o retea de socializare poate fi utilizata in favoare sau in defavoarea noastra, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Yugo Neumorni, presedintele CIO Council Romania.
"Specialistii Gartner sunt de parere, pe baza unui studiu recent, ca, pana in 2014, orice companie care nu va raspunde unor solicitari de social media a clientilor sai va suferi un impact similar cu cel in care nu raspunde unui client la un e-mail. De asemenea, pana in 2015, companiile vor cheltui cu peste 60% mai mult pentru instrumente de monitorizare a angajatilor sai si a comportamentului acestora in online si social media. Se pune intrebarea: Ce fel de informatie dezvalui prietenilor despre mine? Personal, observ ca am 350 de prieteni pe Facebook, dar habar n-am cum am ajuns la cifra asta, iar orice informatie pe care o postez aici devine publica. Orice fel de informatie pe care o pun pe internet pe o retea de socializare poate fi folosita in favoarea sau, mai rau, in defavoarea mea', a mentionat Neumorni, citat de
Agerpres.
Neurmorni a mai spus ca, la aceasta ora, din cele un miliard de conturi Facebook active la nivel global, mai mult de jumatate dintre useri se logheaza in fiecare zi.
"Nu mai putin de un miliard de conturi de Facebook sunt active la nivel mondial, din care peste 500 de milioane de utilizatori se logheaza zilnic. Vorbim despre retele de socializare cu foarte multe capcane. Cel mai simplu mecanism prin care o vulnerabilitate poate patrunde in calculatorul dvs. este accesarea unui link pe care il accesezi pentru a descarca ceva anume. Elementele de social media, situatiile de social media se bazeaza pe linkuri vulnerabile. Vorbim si despre platformele micro-blogging, nu numai de retelele de socializare", a explicat reprezentantul Council Romania.
Asociatia Directorilor de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din Romania - Cio Council - reuneste peste 60 de membri ce detin sau au detinut functia de Chief Information Officer/director IT care activeaza in mari corporatii romanesti sau multinationale din domenii diverse de activitate. Organizatia a fost infiintata in anul 2005 de catre 5 membri fondatori, iar aderarea in cadrul acesteia se face strict pe baza de invitatie.
Institutul Bancar Roman/IBR/ a organizat, marti, conferinta Cyberthreats, eveniment ajuns la acea de-a 5-a editie. Conferintele sunt un lider in comunicarea, constientizarea si promovarea celor mai bune practici in domeniul securitatii IT, a riscurilor operationale si a managementului profesionist.
In mod normal, angajatorii nu au dreptul sa isi monitorizeze angajatii daca nu respecta trei principii de baza:
1. Informarea angajatilor
2. Includerea normelor de monitorizare si a sanctiunilor aplicabile in
Regulamentul de Ordine Interioara al Companiei, de care angajatul trebuie sa ia act si pe care trebuie sa il accepte
3. Monitorizarea trebuie sa fie discontinua, sa faca diferenta intre viata privata si viata profesionala a respectivului angajat (mai multe detalii pe
LegislatiaMuncii.ro)