Codul Muncii intra in vigoare de luni. Vezi principalele modificari
codul munciicodul muncii 2011modificari codul munciireglementari muncalegislatia muncii
Dezbatut, contestat, asumat. Codul Muncii intra in vigoare incepand de saptamana viitoare. Daca guvernantii, impreuna cu patronatele sustin ca noua lege va crea locuri de munca, de cealalta parte a baricadei, sindicatele spun ca se va intampla exact contrariul. Un lucru e cert insa: noul Cod al Muncii va schimba modul in care se fac angajari si concedieri deopotriva. Si nu doar atat.
Iata principalele modificari ale actului normativ:
1. Introduce criteriile de performanta, stabilite de angajator. Criteriile in functie de care va fi evaluata performanta angajatului vor trebui stipulate in contractul individual de munca. Atat obiectivele de performanta, cat si criteriile de evaluare a performantei trebuie introduse in Regulamentul de organizare si functionare a unitatii. Ca atare, o eventuala concediere pentru necorespundere profesionala va tine cont de modul de indeplinire de catre salariatul in cauza a obiectivelor de performanta.
2. Contractul individual de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, perioada fiind majorata cu un an fata de legislatia actuala.
3. Perioada de proba. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.
De asemenea, a fost abrogata prevederea privind interzicerea angajarii a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pe acelasi post. Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.
4. Absolventii vor face obligatoriu un stagiu la inceput de cariera. Codul Muncii introduce perioada de stagiu pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, aceasta constand in primele sase luni dupa debutul in profesie. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu adeverinta care este vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
5. Modificarea conditiilor in care se poate dispune delegarea salariatului. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni
6. Concedierile colective. Principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor cele de performanta si de indeplinire a obiectivelor stabilite. Doar pentru o eventuala departajare vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala, ca pana acum. Criteriile referitoare la evaluarea performantelor profesionale vor avea prevalenta.
A fost eliminata prevederea privind interdictia de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
Noua lege impune o perioada de 45 de zile de la disponibilizarea colectiva in care angajatorul sa fie obligat sa angajeze aceleasi persoane, pe aceleasi posturi, fara concurs sau perioada de proba.
7. Munca prin agent de munca temporara, care reprezinta munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent (firma de resurse umane) si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Misiunea de munca temporara poate fi stabilita pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.
8. Sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii a fost majorat de la 15% la 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
9. Sanctiuni pentru munca la negru. Codul Muncii prevede sanctiuni mai drastice pentru cei care folosesc forta de munca fara forme legale.
Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, iar fapta persoanei, care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala.
De asemenea, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
10. Noul Cod al Muncii ii permite angajatorului sa nu justifice motivele pentru care a decis sa reduca sau chiar sa intrerupa temporar activitatea sau sa plateasca, o data pe trimestru, numai 75% din salariul lunar convenit.