Codul Muncii 2011: 78% din angajatori se bucura ca au aparut criteriile de performanta
codul munciicodul muncii 2011angajatoriangajatiperioada de probaconcedieri
Mai mult de trei sferturi din angajatorii din Romania (78%) considera introducerea criteriilor de performanta in noul Cod al Muncii "o initiativa excelenta", reiese dintr-un sondaj realizat de portalul www.LegislatiaMuncii.ro. Alti 54% cred ca actul normativ este usor in favoarea angajatorilor, iar 53% afirma ca nu este mai usor acum sa dai afara un angajat.
Explicatia angajatorilor: Este absolut normal ca un angajat sa poata fi evaluat in functie de performanta. Si este la fel de normal ca acele criterii sa fie bine definite inca de la inceput, pentru a fi cunoscute si a nu mai exista discutii.
Alti 16% dintre angajatori considera introducerea acestor criterii "ceva normal si fara implicatii majore", iar 6% au apreciat ca "nu pare o initiativa care sa avantajeze pe cineva".
Ce aspecte ale noii legi sunt neclare
La intrebarea "Care este cea mai mare dilema practica a momentului pentru departamentul dvs?", 47% din respondenti au spus ca este constituita din modificarile aduse REVISAL (registrul de evidenta a salariatilor in format electronic). "Nu mai stim in acest moment care sunt procedurile corecte si, mai ales, nu intelegem cum putem realiza unele dintre procedurile impuse de schimbari", afirma reprezentantul unui angajator. Alti 32% dintre cei chestionati vad "eliberarea cartilor de munca" o problema importanta, in timp ce 21% sunt de parere ca "negocierea sau existenta contractului colectiv de munca la nivel de unitate" le provoaca cele mai mari dificultati.
Noul Cod al Muncii este usor in avantajul angajatorului
In cadrul aceluiasi sondaj, reprezentantii angajatorilor au apreciat in proportie de 54% ca "schimbarile aduse de Codul Muncii sunt usor in avantajul angajatorului", recunoscand astfel ca exista o serie de prevederi care pot imbunatati pozitia unei firme in fata angajatului. 25% dintre reprezentantii angajatorilor considera ca "aceste schimbari echilibreaza balanta", in timp ce 21% cred ca "nu se schimba nimic, legea incearca sa ramana echidistanta".
Mai mult, 53% din respondenti au apreciat ca "nu se poate spune ca este mai usor de concediat un angajat in urma aparitiei noului Cod al Muncii", in timp ce 36% considera ca "sunt prevederi care ajuta angajatorul sa concedieze mai usor, daca doreste acest lucru". 11% dintre cei chestionati s-au abtinut sa comenteze.
Extinderea perioadei de proba nu este un avantaj pentru companii
Majoritatea angajatorilor (63%), considera ca "extinderea perioadei de proba nu este un avantaj pentru companii". "Chiar daca in perioada de proba, teoretic, poti concedia un angajat mai usor, la fel de bine angajatul poate sa si plece mai usor, ceea ce nu isi doreste de obicei cel care cauta angajati de valoare", explica un respondent. Mai mult, 19% dintre cei chestionati au fost de parere ca "extinderea perioadei de proba este benefica angajatorului" si sunt hotarati sa foloseasca acest lucru in favoarea lor, iar 18% considera ca "aceasta modificare nu este esentiala pentru niciuna dintre parti".
Angajatorii se tem ca si acest Cod al Muncii va fi modificat
La intrebarea "Care este cea mai mare temere a dumneavoastra in privinta legistatiei muncii in 2011?", 68% din reprezentantii angajatorilor au spus ca se "tem ca si acest Nou Cod al Muncii se va schimba inainte sa apucam sa aplicam modificarile". 17% dintre respondenti au considerat o problema faptul ca "nebuloasa Contractului Colectiv de Munca se va prelungi", iar 15% au vorbit despre "inasprirea nejustificata a controalelor si amenzilor ITM".
Sondajul a fost realizat in perioada 3 - 11 martie 2011. Au raspuns la intrebari 3.358 de abonatii ai newsletterului zilnic de specialitate oferit de portalul
www.LegislatiaMuncii.ro. Toti cei chestionati sunt reprezentanti ai angajatorilor, parte din Departamentul Resurse Umane sau Salarizare ale firmelor mici si mijlocii.