Botis: Dispare contractul colectiv de munca la nivel national
contract colectiv de muncacontract colectiv de munca la nivel nationalministerul munciiministrul munciiioan botislegea dialogului socialcodul de dialog social
Seria de reforme incepute in domeniul muncii continua. Dupa modificarea Codului muncii, dupa propunerile pentru modificarea registrului electronic de evidenta a salariatilor, guvernantii au trecut la contractul colectiv de munca la nivel national, pe care il reformeaza cu totul. Mai concret, il scot cu totul.
In contextul discutiilor pe noul Cod de Dialog Social, ministrul Muncii a explicat ca se doreste transferarea puterii sindicatelor de la nivelul confederatiilor la cel al liderilor sindicali de sector. Iar acest lucru se va realiza prin renuntarea la contractul colectiv de munca la nivel national. Practic, vor exista doar contracte colective incheiate la nivel de ramura.
"Economia Romaniei are nevoie sa respire pe tonalitati diferite. Este alta forta in industria textila fata de zona IT si din acest motiv am considerat oportun sa intaresc negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice. Va fi un avantaj important si veti vedea acest avantaj in urmatoarele luni: faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, salarii mai mari. Si in aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a precizat Ioan Botis, la finalul sedintei de Guvern de ieri.
Ministrul Muncii a subliniat faptul ca la nivelul ministerului nu a fost inregistrat niciun contract colectiv la nivel national, deoarece partenerii de dialog nu au ajuns la un compromis.
"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta. As dori sa fac precizarea ca astazi nu este inregistrat la nivelul Ministerului Muncii nici un contract colectiv la nivel national, in conditiile in care partenerii nu s-au inteles. (...) Noi luam doar act de faptul ca acest contract s-a incheiat intre cele doua parti, intre sindicate si patronate, dar astazi pot sa va confirm ca nu s-a depus, pana la aceasta ora, nici un contract colectiv de munca la nivel national. In consecinta, astazi, Romania nu are contract de munca incheiat la nivel national", a explicat ministrul.
Botis este de parere ca noua Lege a Dialogului Social, pe care Guvernul a decis sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului, nu va stirbi puterea sindicatelor, ci dimpotriva o va spori, insa pe cea a liderilor de sindicat de la nivel sectorial.
"Este o lege care intareste linia a doua si a treia a liderilor de sindicat. Este o lege care intareste si da forta organizatiilor sindicale. Orice societate are nevoie de parteneri puternici. Si am militat in aceasta lege pentru structurarea acestor parteneri puternici", a mai spus Botis.
Proiectul Codului Dialogului Social prevede, printre altele, si schimbarea radicala a componentei Consiliului Economic si Social, prin retragerea reprezentantilor Guvernului si desemnarea unora din partea societatii civile, inclusiv din partea organizatiilor de pensionari.
In plus, vor fi infiintate doua noi instante: un consiliu national tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ, este coordonat de premier si va si format din reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor si mediului financiar-bancar, apoi va fi infiintata inca o instanta de mediere prin crearea unui oficiu de mediere si arbitraj.