Angajatul refuza sa ramana in perioada de preaviz. Angajatorul il concediaza...
preavizdemisieconcediereincetarea contractului prin acordul partilordemisia fara preaviz
O asemenea situatie se intalneste o data la o sute de ani, ar spune unii. In practica, sunt cazuri numeroase in care angajatul este concediat pentru ca refuza sa ramana in perioada de preaviz. Desi nu exista niciun beneficiu pentru angajator, el are dreptul sa isi concedieze salariatul pentru absente nemotivate, atunci cand acesta se afla in perioada de preaviz.
Sa lamurim cateva aspecte esentiale:
Preavizul la concedierea salariatului reprezinta o forma de protectie pentru acesta. Este de minim 20 de zile pentru posturile de executie si de minim 45 de zile pentru posturile de conducere.
Preavizul la demisia salariarului reprezinta o forma de protectie pentru angajator. Este de maxim 20 de zile pentru posturile de executie si de maxim 45 de zile pentru posturile de conducere.
Asadar, salariatul care este concediat nu poate renunta la zilele de preaviz. Cesiunea drepturilor care li se cuvin salariatilor nu este admisa de lege.
Salariatul care isi da demisia are obligatia sa isi finalizeze termenul de preaviz daca angajatorul nu renunta partial sau total la aceasta perioada.
Sa tinem cont de faptul ca salariatul concediat are la dispozitie cateva zile in care isi poate identifica un nou loc de munca. In acelasi timp, angajatorul care a fost instiintat ca salariatul sau isi da demisia, are la dispozitie cateva zile in care sa isi identifice un nou salariat.
Asadar notiunea de preaviz este complet justificata, logica si binevenita.
La preaviz se poate renunta atunci cand contractul de munca inceteaza cu acordul partilor si atunci cand salariatul isi da demisia, daca angajatorul decide ca nu mai are nevoie de ultimele zile de activitate din partea salariatului care ii va parasi in curand compania.
Dar atentie la faptul ca salariatul este obligat sa ramana in preaviz, perioada in care efectele contractului de munca se produc intocmai.
Daca salariatul absenteaza nemotivat in perioada de preaviz, angajatorul are voie sa initieze procedura de cercetare disciplinara. Daca salariatul convocat la cercetare disciplinara nu se prezinta, angajatorul poate sa dispuna concedierea disciplinara a acestuia.
Absentele nemotivate reprezinta unul dintre cel mai des intalnite motive de sanctionare disciplinara a salariatului. Angajatorul poate sa isi concedieze disciplinar salariatul care absenteaza nemotivat, atunci cand se dovedeste caracterul grav al acestei abateri (contracte pierdute, proiecte proiecte nefinalizate). De asemenea, concedierea disciplinara se poate dispune si atunci cand angajatul nu se prezinta la convocarea de cercetare disciplinara.
Cititi mai multe informatii despre concediere aici.
Aflati totul despre preaviz la demisie, la concediere si la incetarea contractului prin acordul partilor
Cititi aici totul despre demisia fara preaviz
sursa foto: pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR