Angajatii tai comit abateri disciplinare? Iata ce trebuie sa stii ca sa eviti litigii de munca
abaterea disciplinaraabateri disciplinare
Totul pleaca de la o buna cunoastere a legislatiei muncii. Daca aici exista lacune sau nelamuriri, deja discutam despre o droaie de posibile litigii de munca.
Ai scazut salariul unui angajat pe care l-ai prins fumand in toaleta de la sediu? Nicio problema, daca ai respectat toti pasii necesari pentru a trata corect abaterea disciplinara.
Ai retrogradat un angajat care a comis o abatere disciplinara grava? Sau poate ca doresti sa concediezi angajatul care a savarsit o abatere disciplinara pe care nimeni nu o poate trece cu vederea? Iata cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le cunosti pentru a trata corect abaterile disciplinare.
In primul rand, privim catre
Codul muncii, care prevede foarte clar ca angajatorului ii revine preorgativa disciplinara, cu dreptul de a aplica, conform legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Ce este abaterea disciplinara?
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Prin aceasta actiune/ inactiune, au fost incalcate normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Care sunt sactiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor?
... afla totul pe LegislatiaMuncii.ro>>>
sursa foto:
www.fastcompany.com