6 lucruri pe care trebuie sa le stim despre acordarea voucherelor de vacanta pentru angajati
vouchere de vacantatichete vacantaprima de vacantaregim fiscal voucherevouchere angajati
Angajatorii dispun de dreptul de a acorda angajatilor vouchere de vacanta sau servicii turistice. Cum se acorda acestea si care este regimul fiscal aplicat?
Salariatii pot primi, din partea angajatorului, vouchere sau tichete de vacanta. Potrivit Codului Fiscal, regulile de impunere pentru veniturile din salarii se aplica si tichetelor cadou acordate potrivit legii, tichetelor de masa, tichetelor de cresa si voucherelor de vacanta.
De asemenea, angajatorii pot opta pentru varianta achitarii contravalorii vacantei salariatilor, pe baza de factura.
Iata cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunoasca orice angajator cu privire la voucherele de vacanta si serviciile turistice:
1. Regulile de acordare a voucherelor de vacanta se stabilesc de catre angajator impreuna cu reprezentantii salariatilor.
Astfel, angajatorul si organizatiile sindicale legal constituite, sau reprezentantii beneficiarilor, dupa caz, vor stabili de comun acord modul in care se va acorda prima de vacanta.
2. Regulile privind modul de acordare a voucherelor de vacanta sunt inscrise in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.
Acestea trebuie sa includa: numarul beneficiarilor; cuantumul sumelor ce pot fi acordate sub aceasta forma; categoriile de beneficiari; forma voucherelor de vacanta (suport electronic sau hartie),
3.
Regimul fiscal aplicat voucherelor de vacanta difera in functie de valoarea acestora.
Voucherele de vacanta acordate
in limita a 6 salarii minime pe economie, pe an, sunt venituri impozabile.
In schimb, nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
Voucherele de vacanta acordate
peste limita a 6 salarii minime pe an, reprezinta venit impozabil SI taxabil, cu contributii sociale.
4. In cazul serviciilor turistice, contravaloarea acestora nu este taxabila cu impozit si contributii sociale, indiferent de suma.
Incepand cu anul 2016, serviciile turistice suportate de angajator pentru angajat sunt neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
5.
Voucherele de vacanta nu se impoziteaza atunci cand sunt folosite, ci atunci cand sunt acordate. Astfel, veniturile ce constau in vouchere de vacanta se impoziteaza in luna in care sunt acordate de catre angajator, indiferent de lunile in care vor fi folosite de angajati.
6. Angajatorul are obligatia de a pastra o
evidenta a voucherelor de vacanta pe care le ofera.