Ceea ce omitem mereu, atunci cand analizam oamenii de succes, este volumul obiceiurilor pe care si le dezvolta. Leonardo Da Vinci dormea foarte putin. Charles Dickens scria si dormea doar cu fata spre nord. Unele din ciudatenii rezida din superstitii, dar altele sunt motivate. Iata sase obiceiuri ciudate ale oamenilor care au dobandit succesul.
1. Ei gandesc "invers". Oamenii de succes incep cu sfarsitul. Noi am fost invatati sa abordam toate lucrurile pas cu pas, pentru a ne atinge scopul. Dar oamenii de succes, precum cercetatorii din domeniul astronomiei, definesc limpede scopul pe care il au si apoi realizeaza pasii in ordinea "inversa".
2. Ei se repeta. Foarte des. Oamenii de succes se repeta foarte des. Ca un disc stricat. Ei nu se opresc, atunci cand dobandesc succesul. Ei incearca sa repete succesul.
3. Ei "ard etapele". Cand antreprenorii de succes descopera cum pot replica succesul unei afaceri, nu vor sta mult pe ganduri. Ei fac lucrurile mai repede, mai usor si cu resurse mai putine. Exista o linie subtire intre "arderea etapelor" si cea a calitatii. Trebuie sa stim diferenta.
4. Ei renunta. Invingatorii nu renunta niciodata, iar invinsii nu castiga niciodata. Nu e chiar asa. De fapt, castigatorii renunta des. Observa rapid elementele care nu functioneaza si stiu ca linia de sosire este departe. Odata ce identifica factorul care compromite energia, finantele si resursele, renunta la acel model si cauta altul.
5. Ei spun NU mai des decat DA. Ai putea crede ca cea mai buna modalitate de a reusi este sa te implici in multe activitati, sa vanezi toate oportunitatile. Nu e asa. Oamenii de succes stiu ca oportunitatile sunt putine. Ei spun des NU. Daca scopul tau este sa cresti dovleci uriasi, atunci nu are sens sa cresti pepeni uriasi.
6. Ei nu cauta aprobarea pentru succesul lor. Poti invata multe, daca joci Texas Hold'Em. Persoana care are o mana proasta joaca rolul celei puternice (sperand ca ceilalti se vor lasa pacaliti). Persoana care are o mana buna joaca rolul celei slabe (in speranta ca restul vor ramane in joc). Acest principiu se aplica si in viata, respectiv in afaceri. Tipul "puternic" este de fapt slab. Oamenii de succes nu se uita la altii, cautand aprobare pentru succesul lor si nu simt nevoia sa se afirme. Au o incredere in sine superioara.