Sefii buni au caracteristici diferite si un comportament care atrage oameni talentati si fideli. Cum poti determina daca seful companiei tale se descurca bine sau "ar putea sa se descurce si mai bine"? Iata 10 calitati ale unui sef excelent.
1. Are incredere in echipa sa. Intocmai ca un antrenor exceptional, un sef bun isi ghideaza angajatii spre victorie. El ii invata, ii instruieste, nu ezita sa "creasca" noi lideri, pentru succesiune.
2. Are o viziune limpede. Un sef exceptional isi inspira echipa si leaga toate obiectivele personale de cele comune. Echipa sa contribuie in aceeasi masura la cladirea succesului, nimeni nu munceste mai mult sau mai putin decat celalalt.
3. Are un stil transparent de munca. El recunoaste ca transparenta ridica moralul. Isi trateaza angajatii ca pe niste adulti, mizeaza pe comunicare pentru a duce lucrurile la bun sfarsit.
4. Evita micro-managementul. Un sef bun stie sa puna intrebari atunci cand trebuie sa ii conduce pe angajati doar atunci cand trebuie condusi. Chiar daca este importanta si performanta individuala, liderul ideal masoara succesul companiei in functie de ceea ce este mai bun pentru companie, socotita ca intreg - el inoveaza dupa principiul "valurilor inalte, care ridica barca".
5. Este un tip prietenos si abordabil. Seful de care nu te-ai desparti este empatic, te respecta. Stie sa te abordeze in mod personal; oamenii sunt apropiati de el. Isi face timp pentru tine; creeaza mese de discutii; face toate aceste lucruri ramanand concentrat asupra scopului initial.
6. Are un stil dinamic de conducere. Un sef bun se opreste si discuta cu angajatii sai, le pune intrebari si este interesat de starea lor psihica si fizica. Angajatii sai sunt familiarizati cu perspectiva comuna si apreciaza eforturile sale de a rezolva problemele.
7. Este loial si poti avea incredere in el. Un sef bun ii "spune" echipei sale ca fara ea nu ar fi reusit. El sarbatoreste succesul, le multumeste angajatilor si ii recompenseaza pentru victoriile lor.
8. Stie sa gestioneze conflictul. El pune problemele "pe masa", pentru a preveni "ocolirea" lor si nu permite degenerarea unei anumite situatii. Stie ca insasi comunicarea deschisa si sinceritatea contribuie la rezolvarea conflictelor intr-un mod amiabil.
9. Are valori bine definite. Un sef bun nu isi compromite principiile. Isi invata staff-ul sa aiba valori si ii invita pe angajati sa ii ceara ajutorul, atunci cand nu sunt siguri in privinta unui anumit principiu.
10. Incurajeaza conversatiile fructuoase. Cand ideile sau sugestiile unui angajat privind imbunatatirea activitatii din companie sunt refuzate, un sef exceptional furnizeaza si un raspuns la intrebarea "de ce?"; astfel, le permite angajatilor sa ramana motivati.