Ce trebuie sa stim despre poprire? Aspecte esentiale pentru angajatori si angajati
poprire in 2016retineri din salariupoprirepoprire pe salariu
Discutam in mod clar despre unul dintre cele mai spionoase subiecte cu putinta. Poprirea pe salariu reprezinta, cu toate acestea, o realitate de care ne lovim destul de des, in calitate de angajatori. Esential ramane modul in care intelegem mecanismul de functionare a notiunii, mai ales pentru ca discutam despre doua acte care o reglementeaza: Codul Muncii si Codul de procedura civila.
In principiu,
poprirea reprezinta unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in situatia in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie.
Important de precizat este faptul ca retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Angajatorul nu are voie sa retina din salariul angajatilor fara hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, chiar daca angajatul si-a dat consimtamantul. Angajatorul poate sa achite daunele la casieria unitatii angajatorului, insa nu se pot retine sume de bani din salariul sau in lipsa hotararii judecatoresti.
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit, conform art. 782 din Codul de Procedura Civila.
Poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat.
Aflati totul despre poprire in 2016>>>
sursa foto: Pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR