Black Friday: Reducerile companiilor respecta legea?
dinu petrecunescubalaciu si asociatiiblack friday
Anul acesta, fenomenul reducerilor de Black Friday a cuprins Romania, ocupand mintea consumatorilor si devenind probabil cel mai mediatizat eveniment de cumparaturi din Romania. Dincolo de aspectele de vanzari si marketing asociate momentului Black Friday, in care comerciantii si-au pus atentia si resursele, acestia nu trebuie sa neglijeze cadrul legal in care se desfasoara campania.
Specialistii casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii atrag atentia asupra catorva elemente la care companiile sa fie atente in contextul Black Friday. Comerciantii care afiseaza reduceri agresive de Black Friday, pot fi tentati sa scada preturile anumitor produse sub pretul de achizitie, stiind ca astfel vor atrage oamenii in cautare de oferte spectaculoase.
“Recomandam sa fie atenti la respectarea reglementarilor din Ordonanta Nr. 99 din 29 august 2000 cu limitele privind vanzarile la pret redus. Exista doar anumite conditii legale, prevazute in art. 17 al acestei ordonante, in care comerciantii pot vinde la preturi sub costurile de achizitie” declara
Dinu Petre, avocat coordonator al casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.
Amenzile pentru vanzarea sub costul de achizitie pot fi intre 2.000 lei la 10.000 lei in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei nr. 21/1996, republicata. Situatiile in care comerciantii pot face reduceri sub costul de achizitie sunt cele limitativ prevazute de a)-c) si e)-i) din art. 16 al Ordonantei Nr. 99 din 29 august 2000, care includ vanzari de lichidare si de soldare, vanzarile realizate in depozit sau magazine de fabrica, vanzari de produse aflate pe stoc de mai mult de 3 luni sau a caror data de expirare se apropie sau vanzarea la preturi aliniate la cele legal practicate de concurenti.
Respectarea termenelor de livrare
De Black Friday, numarul comenzilor magazinelor online explodeaza, motiv pentru care pentru comercianti urmeaza o perioada supraaglomerata, riscul de a rata termenele de livrare anuntate si asumate se traduce in riscul de a trebui sa gestioneze reclamatii la Protectia Consumatorilor, sau chiar actiuni in instanta din partea clientilor nemultumiti.
“Termenii si conditiile site-urilor trebuie sa fie acoperitoare, iar departamentele care interactioneaza cu clientii sa fie pregatite pentru situatii tensionate. Este esentiala consultarea specialistilor in drept comercial pentru pregatirea termenilor si conditiilor tinand cont de cadrul legislativ si pentru asistarea in gestionarea reclamatiilor” adauga Dinu Petre.
Zeci de magazine din Romania au anuntat anul acesta reduceri de Black Friday, fie pe 22 noiembrie, fie pe 29 noiembrie, fie in intreaga perioada dintre cele doua vineri negre ale acestei luni.
“Comerciantii trebuie sa fie pregatiti si din punct de vedere legal pentru Black Friday, altfel tot efortul de marketing se poate irosi” mai spune Dinu Petre.
Cunescu, Balaciu si Asociatii (CBA) reprezinta in Romania zona de legal a retelei internationale de consultanta NEXIA International, facand parte si din reteaua specializata a firmelor de avocati ADVOC International. In prezent, CBA a ajuns la un numar de 17 avocati, dintre care 8 sunt avocati seniori si alcatuiesc impreuna cu cei sapte parteneri o echipa redutabila in litigii si consultanta de business. Numarul clientilor pentru care avocatii casei au prestat servicii in 2011 depaseste 110 companii.
Foto: Dinu Petre. Sursa: Compania.