Afla ce consecinte are dispunerea de catre un procuror a neinceperii urmarii penale
legiprocurorcodul de procedura penala
C. proc. pen., art. 273 alin. (11), art. 2781 alin. (8)
In conformitate cu art. 2781 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., daca admite plangerea si desfiinteaza rezolutia de neincepere a urmaririi penale, judecatorul trimite cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale. In art. 273 alin. (11) C. proc. pen. - care reglementeaza reluarea in caz de redeschidere a urmaririi penale - se prevede ca, in cazul in care instanta a admis plangerea impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale si a trimis cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale, acesta dispune inceperea urmariri penale in conditiile prevazute de lege, iar dispozitiile instantei sunt obligatorii pentru organul de urmarire penala, sub aspectul faptelor si imprejurarilor ce urmeaza a fi constatate si a mijloacelor de proba indicate.
Din coroborarea dispozitiilor art. 2781 alin. (8) lit. b) si a dispozitiilor art. 273 alin. (11) cu dispozitiile art. 270 alin. (2) C. proc. pen. - in care se prevede ca reluarea urmaririi penale in caz de redeschidere nu poate avea loc daca se constata ca intre timp a intervenit vreunul din cazurile prevazute in art. 10 - rezulta ca dispozitiile instantei nu sunt obligatorii pentru procuror in sensul ca acesta ar fi obligat sa inceapa urmarirea penala, ci, asa cum se prevede in art. 273 alin. (11) partea finala C. proc. pen., sub aspectul faptelor si imprejurarilor ce urmeaza a fi constatate si a mijloacelor de proba indicate.
Prin plangerea adresata organului de urmarire penala, petitionarii N.I. si B.N. au sesizat faptul ca C.O. si T.G. au hotarat in mod abuziv inmormantarea mamei lor, B.M., victima a unui accident de circulatie ce a avut loc la 4 iulie 2004, fara intreprinderea demersurilor care se impuneau in vederea identificarii cadavrului si a rudelor apropiate.
Prin rezolutia nr. 367/P din 12 noiembrie 2004 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de subcomisarul de politie C.O. - pentru infractiunea prevazuta in art. 246 C. pen. si fata de numita T.G. - pentru infractiunea prevazuta in art. 26 raportat la art. 246 C. pen., retinandu-se ca din actele premergatoare efectuate in cauza rezulta ca exista cazul prevazut in art. 10 alin. (1) lit. b) C. proc. pen.
Solutia a fost infirmata de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, prin rezolutia din 26 noiembrie 2004, dispunandu-se completarea cercetarilor.
In urma reluarii cercetarilor, prin rezolutia nr. 367/P din 16 decembrie 2004 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, s-a dispus din nou neinceperea urmaririi penale fata de subcomisarul de politie C.O. - pentru infractiunea prevazuta in art. 246 C. pen. si fata de numita T.G. - pentru infractiunea prevazuta in art. 26 raportat la art. 246 C. pen.
Din actele premergatoare organul de urmarire penala a retinut ca, la 4 iulie 2004, T.G. conducea autoturismul proprietate personala in localitatea S. si, urmare a neatentiei in conducere, a accidentat mortal o femeie care, coborand dintr-un autobuz, s-a angajat in traversarea strazii fara sa se asigure.