Wikipedia demonstreaza, de 20 de ani, ca se pot construi si lucruri la care oricine sa aiba acces nelimitat si gratuit
Nu este perfecta, dar se perfectioneaza continuu. Multi ii contesta acuratetea si aducerea la zi a informatiilor, dar si mai multi o folosesc, zilnic, ca pe un instrument de lucru indispensabil. Una peste alta, este bine ca exista. Astazi, 15 ianuarie, enciclopedia online Wikipedia implineste 20 de ani.
Wikipedia a fost fondata la 15 ianuarie 2001 de catre americanii Jimmy Wales si Larry Sanger si si-a propus, inca de la inceput, sa devina o institutie nonlucrativa.
Conceputa initial ca o enciclopedie libera in limba engleza, la ora actuala Wikipedia este disponibila in sute de limbi si are aproape 2 miliarde de vizitatori unici pe luna si se dezvolta, exclusiv, in urma contributiilor benevole ale contributorilor din toata lumea.
In anul 2005, Wikipedia a intrat in Topul celor mai vizitate site-uri din lume, pe pozitia a 11-a. In 2006 se situa pe pozitia a 10-a, in 2008 ajunsese pe locul 8, iar in 2013 se clasa pe locul 5, dupa Google, Facebook, YouTube si Yahoo.
La ora actuala, Wikipedia este al saptelea cel mai vizitat site din lume si ofera utilizatorilor 55 de milioane de articole disponibile in 309 limbi.
In prezent, majoritatea contributorilor enciclopediei virtuale sunt din Statele Unite si din tarile occidentale, insa Jimmy Wales isi pune mari sperante in cresterea numarului acestora odata cu patrunderea tot mai puternica a internetului in tarile in curs de dezvoltare.
De remarcat si faptul ca, desi accesul la toate informatiile Wikipedia este 100% gratuit, enciclopedia virtuala nu accepta in paginile sale nicio reclama, iar fondurile necesare mentenantei si dezvoltarii provin exclusiv din donatii.
In ultimii ani, pe langa persoanele particulare care doneaza bani catre The Wikimedia Foundation (editorul enciclopediei) au aparut si marii donatori.
Google, de pilda, a inteles ca buna parte din traficul pe care il realizeaza se datoreaza faptului ca ofera acces la informatiile de pe Wikipedia. Iar pentru Google traficul inseamna bani.
Astfel stand lucrurile, responsabilii celui mai popular motor de cautare si-au dat seama ca ajutand Wikipedia se ajuta, de fapt, pe ei insisi.
Urmand acest rationament (de business, in ultima instanta), Google a donat The Wikimedia Foundation, in anul 2019, nu mai putin de 3,1 milioane de dolari.
Imediat dupa lansarea versiunii initiale, in limba engleza, au aparut, tot in 2001, versiunile in germana si in suedeza.
In preziua aniversarii a 20 de ani de existenta, presa internationala a preluat o declaratie a unuia dintre fondatori, Jimmy Wales, care a spus ca spera ca institutia pe care a infiintat-o sa dureze tot atat de mult ca si Universitatea Oxford, care dateaza, dupa unele surse din secolul al XI-lea, dupa altele din secolul al XII-lea.
Dupa 20 de ani de la infiintare, enciclopedia online Wikipedia a ramas unul dintre foarte putinele lucruri la care toata lumea are acces nelimitat si gratuit.
Sursa foto: maxpixel.net