Veniturile din piata telecom au ajuns la 16 miliarde de lei in 2018
venituri telecomvenituri itpiata it romaniaziua comunicatiilorancom
Potrivit datelor raportate catre ANCOM de furnizorii activi pe piata comunicatiilor electronice din Romania, veniturile totale obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice au ajuns la 16,1 miliarde de lei, in crestere cu 1,3%.
Exprimata in euro, valoarea pietei de comunicatii electronice a fost de 3,5 miliarde de euro, in 2018.
Citeste si:
Probleme de securitate la WhatsApp: posibil atac cibernetic indreptat catre oficiali si oameni de afaceri importanti
Calculat per locuitor, venitul mediu lunar generat in sectorul telecom a fost de 69 de lei, in 2018, cu 2% mai mare fata de media din 2017, in timp ce venitul mediu lunar per gospodarie a fost de 179 de lei, in crestere anuala cu 1,3%.
Evolutia diferitelor categorii de venituri reflecta preferintele utilizatorilor finali, astfel ca veniturile din piata de internet, fix si mobil, au avut cea mai buna evolutie, crescand anual cu 12% pana la 4,8 miliarde de lei.
In acelasi timp, veniturile din telefonie fixa au ajuns la numai 1,5 miliarde lei, in scadere cu 10% fata de 2017.
De asemenea, veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, pana la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobila au scazut cu 3,4%, la 6,5 miliarde de lei.
Chiar daca cele mai insemnate venituri sunt generate, in continuare, de telefonia mobila, ponderea acestora in totalul veniturilor din retele si servicii de comunicatii electronice a scazut cu 2%, la 40%.
Insa, internetul mobil si fix castiga tot mai mult teren de la un an la altul, ajungand sa detina o pondere de 30%, in crestere cu 3% fata de anul 2017.
In functie de veniturile obtinute in 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 27%, principalul competitor 24%, urmatorul competitor 21%, ceilalti furnizori insumand 28%.
Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.
Citeste si:
Romanii au cumparat mai multe abonamente TV si au vorbit mai putin la telefon
"Tragand linie de Ziua Comunicatiilor, putem spune ca, in Romania, avem o piata de telecomunicatii concurentiala si sanatoasa, cu venituri in crestere de la un an la altul, care absoarbe tendintele mondiale in ce priveste implementarea celor mai noi tehnologii", a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.