Utilizator de Chrome? Ce stie si ce nu stie Google despre tine
googlegoogle chromebrowsereinternetparoleinternet explorerfirefox
Chrome este unul din cele mai performante browsere de internet existente pe piata. Este rapid, stabil si vine cu multe functionalitati. Insa ce ofera utilizatorii programului de navigare online in schimbul acestor beneficii?
Sa incepem cu ce nu stie Google despre tine, atunci cand folosesti Chrome:
- Browserul nu transmite, in general, catre compania mama informatii despre link-urile pe care le introduci in bara de adrese. Aceste date sunt stocate de obicei local, pe computerul tau.
- Parolele tale sunt in siguranta. Chiar daca folosesti serviciul de sincronizare Google Sync, compania nu le poate vedea deoarece sunt criptate inainte de a fi trimise catre serverele Google.
Ce date obtine Google de la utilizatorii browserului:
- Tot ce cauti pe internet, pentru a te ajuta sa completezi mai usor cheile de cautare si pentru a-ti returna rezultate relevante. La partea cu completarea poti renunta, dezactivand de la meniul "Options"/"Under the Hood" optiunea "Use a prediction service,,,".
- Daca ai activat serviciul de cautare Instant (care ofera rezultate imediat, pe masura ce tastezi o cheie de cautare), fiecare caracter pe care il introduci in casuta de cautare este trimis catre Google si analizat pentru a-ti putea fi afisate rezultatele in timp real. Si aceasta functie poate fi dezactivata de la "Options"/"Enable Instant for faster searching...".
- Semnele de carte (bookmarks) si alte date pe care le sincronizezi prin intermediul Google Sync. Google pastreaza toate aceste informatii pe propriile servere pentru a ti le putea returna atunci cand vrei sa le ai si pe, de ezemplu, browserul de la birou.
-
Rapoartele privind erorile returnate de browser sau
statisticile de utilizare a acestuia. Compania are nevoie de aceste informatii pentru a putea imbunatati programul. Totusi, puteti opta pentru ca Chrome sa nu mai transmita aceste date mergand la "Options"/"Under the Hood"/"Help make Google Chrome Better...". Statisticile de utilizare contin informatii legate de preferintele pe care le folosesti, ce butoane apesi in browser si cata memorie foloseste Chrome.
In ianuarie, Google Chrome
a atins o cota de piata de 10%, fiind al treilea cel mai popular browser din lume dupa Internet Explorer si Firefox.