SUA isi vor inchide consulatele in Rusia. Washingtonul acuza Rusia ca se afla in spatele unui atac cibernetic de proportii
atac cibernetichackersuarusia
Statele Unite se pregatesc sa isi inchida consulatele in Rusia. Washingtonul acuza Rusia ca se afla in spatele unui atac cibernetic care ar fi fost lansat in martie, insa abia de cateva zile a fost descoperit. Microsoft confirma incidentul virtual si spune ca acest atac poate duce la o ''vulnerabilitate tehnologica serioasa pentru Statele Unite si pentru lume''.
Departamentul de Stat al SUA a confirmat decizia administratiei Trump de a inchide consulatul SUA la Vladivostok, in Extremul Orient rus si de a suspenda activitatile celui de la Ekaterinburg.
Vineri, SUA au acuzat Rusia ca se afla in spatele unui urias atac cibernetic care i-a afectat. Americanii sustin ca rusii au desfasurat o operatiune la scara larga, prin utilizarea de software, cu scopul principal de „a intra in sistemele guvernului american” .
''Cred ca acum putem spune destul de clar ca rusii au fost cei care s-au angajat in aceasta activitate", a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo.
Rusia neaga acuzatiile
Diplomatii rusi au negat insa acuzatiile lansate de SUA. ''Rusia nu desfasoara operatiuni ofensive in spatiul cibernetic”, a declarat ambasada rusa la Washington.
Totusi, oficialii americani de la varful conducerii sunt de parere nu doar ca au fost loviti de aceasta actiune, ci si ca ea ar putea fi inca in desfasurare. Marco Rubio, presedintele comitetului de informatii al Senatului, a sustinut vineri la Fox News ca ''Acest atac majori si fara precedent ... probabil este inca in desfasurare''.
Rubio catalogheaza atacul ca fiind ''o amenintare serioasa pentru statul federal, comunitatile locale, infrastructura cruciala si sectorul privat”.
Atacul cibernetic ar fi fost lansat in martie, insa abia acum a fost descoperit
Atacul cibernetic ar fi fost lansat in martie, insa abia in urma cu cateva zile a fost descoperit. Se pare ca atacatorii virtuali au reusit sa compromita software-ul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea si supravegherea retelelor de calculatoare ale marilor companii sau administratii.
Potrivit unei informari oferite joi de Microsoft, afectati ar fi de atac in proportie de 80% clienti americani, insa au fost descoperite victime si in Canada, Mexic, Belgia, Spania, Regatul Unit, Israel si Emiratele Arabe Unite.
''Numarul victimelor si al tarilor afectate va continua sa creasca, cu siguranta (...), creand o vulnerabilitate tehnologica serioasa pentru Statele Unite si pentru lume” , a avertizat Brad Smith, presedintele Microsoft.
Sursa foto: pexels.com