STS a inceput predarea tabletelor si instruirea operatorilor pentru alegerile prezidentiale
alegeri prezidentiale 2019sistem informatic alegeritablete alegeriatributii sts
De la inceputul saptamanii trecute si pana saptamana viitoare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va instrui operatorii de tablete pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie, desemnati pentru cele peste 18.700 de sectii de votare de la nivel national si peste 830, stabilite in strainatate.
In cursul zilei de 24 octombrie 2019, peste 190 de operatori de tablete din cadrul sectiilor de votare arondate Sectorului 5 si peste 200 de operatori ai sectiilor de votare, stabilite la nivelul Sectorului 2, au participat la procesul de predare-primire a tabletelor si au fost instruiti de catre specialistii STS, in cadrul unei sesiuni organizate la Colegiul National "Gheorghe Lazar", activitati necesare pentru a putea asigura buna desfasurare a scrutinului electoral din noiembrie.
"Oferim garantia ca suntem in graficul asumat calendarului de activitati, si inca de luni, 21 octombrie 2019, reprezentantii STS au inceput procesul de predare al tabletelor, materialelor conexe si plicurilor sigilate cu datele de autentificare ale operatorilor de calculator desemnati pentru operarea SIMPV in sectiile de votare din tara", a declarat prim-adjunctul directorului STS, general de brigada ing. Ionel-Sorin Balan.
De marti, 22 octombrie 2019, inclusiv, personalul sectiilor de votare din strainatate participa la sesiunile de examinare-instruire, organizate in sistem videoconferinta de catre STS, cu participarea reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Astfel, cu sprijinul MAE, au fost transmise misiunilor diplomatice instructiuni in vederea inscrierii candidatilor pe o platforma de pregatire disponibila in Internet, unde pot accesa materiale de instruire (ghid, proceduri si instructiuni de lucru), prevederi legislative si filme de prezentare cu activitatile pe care trebuie sa le desfasoare in calitate de membru-operator de calculator pe timpul procesului electoral.
Pentru a asigura functionalitatea sistemului SIMPV si a crea conditiile optime de instruire in sectiile de votare din strainatate, STS si MAE au trimis catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei peste 490 echipamente de comunicatii, aproximativ 6.600 de tablete, materiale conexe si plicuri sigilate cu date de autentificare pentru cele 835 sectii de votare din strainatate.
Din prima zi a saptamanii trecute, STS a operationalizat la capacitate extinsa, prin Centrul de Suport Tehnic, furnizand prin Centrul de preluare apeluri asistenta tehnica pentru operatorii de calculator din sectiile de votare din tara si membrii-operatori de calculator din sectiile de votare din strainatate.
STS este singura autoritate de stat in domeniul telecomunicatiilor speciale, o institutie militara, parte a sistemului national de aparare, cu prezenta atat la nivel central, cat si teritorial (40 de directii judetene), care isi desfasoara activitatea sub coordonarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si sub controlul Parlamentului Romaniei.
Principala misiune a specialistilor STS este de a dezvolta si administra retelele de comunicatii si sisteme informatice si de a furniza, oriunde si oricand, servicii de telecomunicatii speciale si de cooperare pentru institutiile publice si autoritatile de stat, cu asigurarea interoperabilitatii si securitatii.