Statul sprijina financiar companiile mari care creeaza locuri de munca
schema de ajutorfinanciarintreprinderi marisalariilocuri de munca
Autoritatile au pus la dispozitie o noua schema de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor si schema de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala si stimularea investitiilor prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de munca.
Noua schema are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii si se aplica intreprinderilor mari. Acestea trebuie sa realizeze o investitie initiala cu o valoare care depaseste echivalentul in lei a 100 de milioane euro, iar valoarea costurilor eligibile depaseste echivalentul in lei a 50 de milioane euro si creeaza cel putin 500 de noi locuri de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale (conditii cumulative).
Sunt exceptate de la prevederile prezentei scheme ajutoarele de stat acordate in urmatoarele sectoare de activitate: producerea initiala a produselor agricole cuprinse in anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene; pescuit; industria carbonifera; siderurgie; transport; constructii de nave maritime; fibre sintetice.
Schema de ajutor de stat instituita prin proiectul de hotarare de Guvern Nr. 797/2012 urmareste dezvoltarea regionala prin realizarea de investitii care utilizeazaa tehnologii noi si genereaza un numar mare de locuri de munca cu valoare adaugata ridicata si care conduc la obtinerea de produse, servicii, tehnologii inovative, fie includ o componenta ITC de minim 20% din valoarea planului de investitii.
Schema are in vedere finantarea costurilor salariale aferente personalului inalt calificat in domenii precum ITC, cercetare – dezvoltare, inovare, energie, precum si in industria prelucratoare inalt tehnologizata.
Investitiile pentru care se solicita finantare in cadrul schemei de ajutor de stat trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
- sa fie investitie initiala;
- sa fie investitie inovativa sau sa includa o componenta ITC de minim 20% din valoarea planului de investitii (exclus terenuri, cladiri);
- sa conduca la crearea a cel putin 200 de locuri de munca;
- sa faca dovada viabilitatii proiectului de investitie si a eficientei economice a intreprinderii pe baza Planului de afaceri;