Spionaj: Cum pot afla hackerii date despre tine prin intermediul smartphone-ului tau
datehackerismartphoneaplicatiiit
Expertii in securitate infromatica ne atrag atentia ca tot mai multe aplicatii mobile urmaresc activitatea utilizatorilor sau chiar actioneaza in numele lor, fara acordul explicit al acestora.
Expertii firmei South by Southwest Interactive au afirmat ca au descoperit la smartphone-uri un numar mare de functii periculoase, iar rata lor creste deja alarmant, anunta CNBC.
Potrivit lui Grayson Milbourne, director de securitate al Webroot, anul trecut, s-au descoperit circa 250.000 de astfel de functii, iar pana acum s-a ajuns deja la un milion.
Specialistii ne avertizeaza ca nu doar clientii, ci si hackerii au facut deja tranzitia de la laptopuri la dispozitive mobile. CNBC arata ca hackerii au inceput sa creeze in mod special aplicatii care se pot infiltra in telefoane, pentru a colecta date confidentiale pe care le vand ulterior.
Deseori, aplicatia respectiva preia in totalitate dispozitivul, fara a anunta proprietarul, asa cum se intampla in cazul unor functii ale telefonului.
"Aceasta este problema, nu iti poti da seama cand un dispozitiv a fost infectat. Aplicatiile malitioase isi pot face de cap, iar tu nu vei sti niciodata", a mai spus specialistul.
Expertii mai spun ca unele aplicatii dezvoltate de hackeri solicita permisiunea sa acceseze datele, chiar daca ele nu sunt vitale pentru functionarea lor.
"Daca descarci o aplicatie care iti transforma telefonul in lanterna, nu e nevoie ca sa iti acceseze lista de contacte sau microfonul. Iar cea mai mare problema este ca par legitime, cand de fapt ele sunt benigne", arata Grayson Milbourne.
Potrivit opiniei expertilor IT, telefoanele noastre se pot transforma rapid in spioni veritabili.
Erich Stuntebech, specialist in securitate informatica, afirma ca date precum lista de contacte, cei cu care conversezi pe email sau retele de socializare si persoanele pe care le suni sunt valoroase pentru cei care vand si cumpara astfel de date personale.
Expertii recomanda sa fim atenti la ce fel de aplicatii instalam pe telefoanele inteligente si tablete si mai ales, ca aceste aplicatii sa provina din magazine oficiale online, iar antivirusul gadgetului tau sa fie tot timpul actualizat.