SMS-ul a implinit 20 de ani. Interviu BBC cu inventatorul sau, Matti Makkonen
smsmesajenokiamesagerieproiectviitor
3 decembrie 1992, premiera mondiala. Un tehnician trimite mesajul "Merry Christmas" ("Craciun Fericit!") de pe un calculator catre un telefon, folosind reteaua Vodafone din Marea Britanie. Originile ideii ii apartin insa lui Matti Makkonen. In timp ce savura o pizza la o conferinta telecom din 1984, fostul militar finlandez a avut ideea unui serviciu de mesagerie prin telefon. Acesta a devenit SMS (short message service), un standard cunoscut si astazi. Supranumit "tatal SMS-ului", un titlu care nu-l incanta, deoarece altii au dezvoltat tehnologia, Matt Makkonen nu acorda foarte des interviuri. Totusi, a facut o exceptie pentru BBC si a oferit un interviu prin SMS (specific, in trecut, revistelor pentru tineri, gen "Bravo" si "Popcorn").
In fiecare an, sunt trimise 8 trilioane de mesaje text. In urma cu 20 de ani, cat de popular credeai ca o sa devine SMS-ul si la ce consideri ca putea fi folosit?
MM: In urma cu 20 de ani, nu credeam ca SMS-ul reprezinta un element distinctiv. Era doar o functie in cadrul revolutiei telefoniei mobile. Foarte folositor pentru afaceri.
Nu ai avut bani sa concretizezi ideea. Este un regret - sau esti bucuros ca lucrurile au evoluat de la sine?
MM: Nu cred ca am realizat o inventie care sa poata deveni patent; am fost printre primele persoane care au inteles conceptul de SMS. Sunt bucuros ca a fost implementat in cadrul GSM.
Ai fost supranumit “tatal timid al SMS-ului” si a fost nevoie de o investigatie jurnalistica, pentru a-ti fi descoperita identitatea. De ce ai fost atat de retinut, in privinta realizarii tale?
MM: Nu cred ca e o descoperire personala.
Ce fel de mesaje trimiti?
MM: Folosesc gramatica finlandeza corecta si toate cele 160 de caractere.
Ce parere ai despre oamenii care scriu mesaje folosind cuvinte prescurtate? Ii detesti?
MM: Nu ii detest. SMS-ul poate fi folosit ca instrument de dezvoltare a limbii. Mai multe simboluri, mai multe caractere.
Ce parere ai despre sexting?
MM: Mesajele private trebuie sa ramana private. Intimitatea apartine telecomunicatiilor, ca si scrisorile private. Nu e nicio diferenta.
Esti afectat de spamul prin SMS?
MM: Deloc. Legislatia finlandeza este foarte buna in acest sens. Mesajele de publicitate sunt permise doar daca doresti sa le primesti. Telefoanele spam sunt o problema mai des intalnita.
Preferi tastatura fizica sau cea tactila? Cat de rapid scrii?
Imi place ecranul tactil. Sunt indeajuns de lent cand scriu, astfel incat sa-mi verific inainte SMS-urile.
Va mai supravietui SMS-ul inca 20 de ani? Odata ce are de a face cu Facebook, Skype si alte servicii de mesagerie online?
MM: 20 de ani inseamna mult timp. Cred ca SMS-ul va rezista la infinit, sub o forma sau alta. Am putea sa nu ii mai spunem SMS. Am putea sa nu mai platim pentru ele.
Au existat 8 ani intre ideea ta de SMS si primul mesaj trimis prin telefon. Ai fost surprins ca a durat atat de mult?
MM: Nu. M-am simtit un client. Am fost bucuros sa vad ca ideea a prins viata, datorita unor experti. Lansarea adevarata a SMS-ului s-a petrecut dupa ce Nokia a lansat primul telefon pe care puteai tasta mesaje cu usurinta, NOKIA 2010, in 1994 (foto generic).
Mai ai vreo ideea geniala, pentru viitor?
MM: Nu e o idee proprie, dar integrarea continutului mobil in lentila ochelarilor mei ar fi o revelatie. Lucreaza cineva la acest proiect, nu-i asa? (n.a., Google)