Semnal de alarma: romanii sunt aproape dezarmati in fata fraudelor comise online
fraude onlineinfractiuni onlinefraude cibernetice
Intr-una dintre tarile foarte civilizate ale Europei, pentru a fi considerata frauda, un tertip trebuie sa fie credibil. Tocmai de aceea, daca in tara respectiva, o escrocherie nu s-ar bucura de succesul scontat de raufacatori, de multe ori, acestia isi fac sediu acolo, dar comit infractiunile in alte state.
Vanzarea de amulete asa-zis norocoase si horoscoapele personalizate au fost inlocuite de
fraudele comise telefonic, cum este metoda accidentul, sau online.
Cat de pregatiti sunt romanii in fata acestor pericole a vrut sa afle quiz-ului #SigurantaOnline.
Romanii care au completat quiz-ul lansat pe platforma Siguranta Online au raspuns corect la aproape 80% dintre intrebarile privind educatia cybercrime.
Campania #SigurantaOnline a fost lansata de Politia Romana, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Doar 5% dintre cei care au acceptat provocarea campaniei de a-si testa nivelul de educatie privind siguranta cibernetica au reusit sa raspunda corect la toate intrebarile si au depistat toate actiunile de frauda potentiala online.
In prima luna de la lansare a quiz-ului, 10.000 de utilizatori au completat chestionarul si 20.000 de cetateni au accesat site-ul www.sigurantaonline.ro pentru a se documenta cu privire la metodele de protectie si prevenire a fraudelor online.
La intrebari precum Primesti un sms de la magazinul online preferat. Ce faci, dai click pe link? sau Se pare ca esti victima unei tentative de hacking! Ar trebui sa te panichezi? Ce faci? doar 30% dintre cei peste 10.000 de participanti au raspuns corect.
Campania #SigurantaOnline a debutat in Luna European a Securitatii Cibernetice 2021 si are ca obiectiv intampinarea nevoii de informare a romanilor cu privire la amenintarile din online.
Codasi si la educatie digitala, nu numai la cea financiara
Potrivit statisticilor Directoratului National de Securitate Cibernetica, 90% dintre atacurile cibernetice sunt indreptate asupra utilizatorului obisnuit, iar factori precum eroarea umana si lipsa educatiei digitale sunt cauze determinante ale cresterii numarului de fraude online.
In ce priveste situatia la nivel national, potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei si Societatii Digitale (DESI), Romania se claseaza in topul tarilor europene cu cele mai rapide conexiuni de internet, dar cu un nivel scazut al educatiei digitale.
Astfel, 49% dintre locuintele din Romania sunt abonate la servicii de banda larga de foarte mare viteza.
Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre cetateni au competente digitale cel putin elementare.