Schimbarile tehnologice: provocarea externa principala in privinta raportarilor directorilor financiari
directori financiariraportariey romaniaadrian buneaprocesul de raportare
In ce priveste probleme tehnologice care apar in domeniul transmiterii de informatii corecte catre consiliile de administratie de catre directorii financiari, un studiu recent arata ca ingrijorarea in aceasta privinta a crescut cu mult fata de anii trecuti.
Mai mult date si o viteza mai mare a tehnologiei inseamna totodata si riscuri in aceasta privinta, iar capacitatea directorilor financiari de a furniza cu eficienta si fara erori informatii catre consiliile de administratie, asa cum se arata in raportul How can reporting catch up with an accelerating world?, publicat de EY.
"Raportul are la baza un sondaj derulat in randul a 1000 de directori financiari si coordonatori de echipe de raportare din organizatii cu venituri mai mari de 500 milioane USD, din 25 de tari. Datele arata ca schimbarile tehnologice sunt considerate provocarea externa numarul unu in privinta raportarilor, in regiunea Americilor, in Asia-Pacific, in Japonia si in Orientul Mijlociu.
Gestionarea acestor schimbari tehnologice, incluzand sistemele bazate pe cloud, data analytics, robotic process automation (RPA) si inteligenta artificiala (AI) reprezinta, de asemenea, o prioritate de top pentru 35% dintre respondentii de pe pietele emergente si a doua prioritate pentru respondentii din Europa", se arata intr-un comunicat al companiei.
In aceasta privinta, Adrian Bunea, director coordonator al departamentului de Servicii de Consultanta Financiara si Contabila al
EY Romania, citat de Mediafax, a declarat:
"Numerosi directori financiari sunt afectati de sistemele de raportare mostenite, care nu permit echipelor lor sa extraga informatii valoroase din seturile masive de date. Rezultatul este un decalaj tot mai mare intre asteptarile consiliilor de administratie legate de aceste raportari si ceea ce pot furniza directorii financiari. Iar aceasta prapastie va continua sa se adanceasca pana cand procesul de raportare va reusi sa se alinieze la progresele tehnologice."
In contextul in care aproape o treime (32%) din directorii financiari intervievati au clasat modelul lor operational de raportare drept „mediu”, nu este deloc surprinzator ca 56% dintre respondenti declara ca transformarea modelului reprezinta o preocupare majora a rolului lor.
Conform EY Romania, principalele trei tinte pe care directorii financiari spera sa le atinga prin utilizarea acestor noi modalitati de raportare sunt: cresterea acuratetei si a eficientei raportarii (30%); imbunatatirea analizei datelor in raportare, care sa genereze mai multe informatii strategice relevante (29%); si o functie de raportare mai flexibila si mai agila (28%).
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online