Scandalul interceptarilor ilegale: sunt sigure iPhone-urile? Un specialist american afirma ca NU!
iphoneinterceptari
Din 2007, Apple a vandut in jur de 400 de milioane de iPhone-uri, singurul smartphone pe care il produce compania americana, dar si cel mai utiliazat in intreaga lume. Dupa ce a izbucnit scandalul interceptarilor ilegale ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA), multa lume si-a pus intrebarea de ce serviciile secrete nu-i permit presedintelui american sa foloseasca un iPhone, indemnandu-l sa utilizeze un Blackberry.
Teoria conspiratiei? Se poate. Totusi apar din ce in ce mai multe voci care sustin ca securitatea iPhone-urilor poate fi pusa la indoiala. Apple se apara intr-un comunicat de presa dat recent publicitatii: “Nu am lucrat niciodata cu NSA, nu exista nicio vulnerabilitate in telefoanele noastre pentru a permite accesul unei entitati din exterior care sa poata avea acces la datele din telefoanele multifunctionale iPhone”. Declaratia Apple a fost facuta in urma speculatiilor aparute in publicatia germana Der Spiegel conform carora NSA dispune de o “portita de serviciu” (backdoor) lasata deschisa de catre producatorul american, care ii permite sa cotrobaie prin telefoanele iPhone.
“Nu suntem la curent cu programul folosit de catre NSA. Securitatea si confindentialitatea datelor clientilor nostri sunt extrem de importante pentru noi. Echipa noastra lucreaza in permanenta pentru a face produsele noastre mai sigure si a permite clientilor nostri sa-si actualizeze software-ul mult mai usor”, se mai arata in comunicatul dat publicitatii de catre compania Apple.
De unde au pornit speculatiile referitoare la insecuritatea telefoanelor inteligente fabricate de compania americana? Intr-o declaratie preluata de publicatia germana Der Spiegel, un expert in informatica, Jacob Applebaum, care a lucrat la Universitatea din Washington si a reprezentat Wikileaks la conferinta CORE-2010, a explicat ca programul denumit "DROPOUTJEEP", folosit de NSA permite agentiei sa intercepteze SMS-urile, sa aiba acces la agendele telefonice, sa localizeze terminalele, sa acceseze mesageria vocala dar sa si activeze camerele si microfoanele iPhone-urilor pentru a asculta convorbiri telefonice.
Applebaum a explicat ca acest program acceseaza o “portita de serviciu” (backdoor) lasata deschisa de catre producatorii iPhone. Un specialist in securitate digitala, Graham Cluley, sustine pe blogul sau ca documentele prezentate de Applebaum arata ca NSA ar putea dispune de instrumente care sa poate patrunda in anumite device-uri, dar ca aceste documente dateaza din 2008. “Speram ca Apple a imbunatatit de atunci securitatea soft-urilor sale, dar daca nu a facut-o chiar avem o mare problema”, sustine Cluley.