SCAMwatch: ajutorul tau impotriva fraudei online

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SCAMwatch: ajutorul tau impotriva fraudei online SCAMwatch: ajutorul tau impotriva fraudei online
de Ana Tudor la 12 Feb. 2016 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
frauda onlineescrocherii onlinescamwatchhackeri

Fraudele online sunt in crestere in ultimii ani si reprezinta una dintre cele mai simple metode pentru hackeri de a face bani.

Cea mai simpla modalitate pentru hackeri de a castiga bani de la tine este aceea de a te convinge sa achizitionezi un produs sau un serviciu, sa platesti pentru el si sa nu primesti nimic in schimb. Nu trebuie sa fie o surpriza pentru tine faptul ca un priceput programator iti poate fura imediat datele personale, parolele de securitate si chiar banii din cont.

Cat sunt de sigure site-urile pe care le vizitezi si de pe care faci cumparaturi online? Ai verificat vreodata daca serviciile pe care ti le ofera sunt de incredere?

Escrocheriile au existat dintotdeauna, ba chiar cei mai destepti dintre hoti si-au facut astfel adevarate afaceri. Tehnologia a fost de partea lor, iar acum metodele de a fura sunt mai simple, pot face asta fara sa fie nevoie sa iasa din casa, deoarece isi pot pandi victimele pe internet.


Inca te mai intrebi de ce ar trebui sa te ingrijoreze aceste aspecte? Care este de fapt amploarea acestei probleme?

Atunci trebuie sa stii ca fostul director general al MI5, a avertizat ca:

"Vulnerabilitatea pe internet a inceput sa fie exploatata tot mai agresiv, de aceea nici nu mai este de mirare ca in spatele unor astfel de fraude online pot sta zeci sau chiar sute de oameni care platesc pentru spionaj informatic sau chiar pentru criminalitate informatica".

Cele mai expuse atacurilor cibernetice sunt multinationalele care presteaza servicii online pentru clienti importanti, cum ar fi banci sau institutii de stat, conectandu-se direct pe serverele lor.

Un atac cibernetic important a fost cel asupra Apple iTunes si asupra conturilor de App Store, ceea ce subliniaza ca hackerii pot ajunge chiar si pe serverele unor astfel de firme gigant, care activeaza in domeniul informatic, de a caror securitate nu s-ar fi asteptat sa treaca nimeni.

Un studiu realizat de Universitatea Carnegie Mellon in 2012 a aratat ca doar 13% din marile companii ale lumii au angajat un expert in securitate. Adica o persoana care doar asta sa faca in fiecare zi: sa aiba grija de securitatea retelei informatice, astfel incat sa previna sau macar sa reduca sansele unui eventual spionaj informatic.

"Nu este de mirare numarul mare al fraudelor online. Confidentialitatea datelor, securitatea si criminalitatea informatica sunt trei picioarele ale aceluiasi scaun", atrage atentia CEO al firmei de securitate Global Cyber Risk.

Expertii atrag atentia ca trebuie sa devenim constienti de modul in care hackerii vor incerca sa ne intinda o capcana si sa gasim o varianta de a evita sa se intample acest lucru. Pentru a preveni orice eventuala escrocherie online va recomandam sa vizitati SCAMwatch, website-ul lasat de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) pentru a asigura protectia online si a preveni fraudele cibernetice.

SCAMwatch ofera informatii care vor ajuta atat oamenii de rand, dar si companiile mici si mijlocii sa recunoasca, sa previna si sa raporteze o inselatorie online.

Expertii avertizeaza ca inselatoriile online pot imbraca diverse forme si sunt extrem de greu de depistat fara cunostinte informatice. O firma poate fi fraudata spre exemplu direct printr-un email, daca acesta va fi deschis de cativa angajati si contine un cod sau un virus. Hackerii pot cu usurinta sa sparga baza de data a companiilor, sa fure numele clientilor si datele personale ale acestora, le pot extrage toti banii din cont daca acestia au achitat diverse produse cu cardul, dar si sa acceseze informatii confidentiale ale firmei. Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele tipuri de frauda online la care suntem supusi zi de zi.

Asa cum spuneam, exista mai multe tipuri de inselatorii online. Dintre acestea amintim:

Cumparaturi online

Folosind tehnologie de ultima ora, hackerii ii atrag pe oameni pe diverse site-uri, de unde acestia isi pot cumpara diverse produse si au impresia ca au de a face cu un retailer legitim, insa totul este doar o inscenare. Practic ei au impresia ca navigheaza pe un site real, isi selecteaza produsele dorite, le adauga in cosul de cumparaturi si apoi le platesc cu cardul. Insa ei platesc o firma care nu exista, pentru produse care nu exista, asadar isi pierd banii si nu au nicio cale legala pentru a actiona pe cineva responsabil in instanta, deoarece hackerii stiu exact cum sa isi piarda urma.

Astfel de escrocherii se pot petrece pe site-uri speciale sau prin intermediul unor reclame clasificate, catre care utilizatorii sunt atrasi fie prin email, fie prin intermediul platformelor social media. Brokerii va pot urmari fiecare miscare, astfel incat atunci cand vor observa ca sunteti interesat de site-uri de animale, de masini sau bijuterii, va vor afisa diverse reclame cu reduceri semnificative, care va vor atrage astfel spre site-urile capcana, de unde ei va vor accesa toate datele, pana la contul din banca.

Si firmele pot fi inselate prin diverse capcane. De multe ori, escrocii pot pretinde ca sunt potentiali cumparatori si pot pretinde ca au nevoie de ajutor din partea firmei pentru a plati un tert pentru costurile initiale in demararea unui parteneriat, ori pentru a achita servicii de transport sau asigurari si promit la schimb rambursarea costurilor la finalul tranzactiei, rambursare care bineinteles ca nu se va face.

Serviciile de tipul SCAMwatch va vor ajuta sa protejati impotriva acestor tipuri de escrocherii atat din postura de cumparator, cat si din postura de furnizor de servicii/produse.

Premii neasteptate

Un alt tip de escrocherie online consta in transmiterea de anunturi catre utilizatori prin care acestia sunt informati ca au castigat diverse premii, precum sume mari de bani, autoturisme, apartamente sau vacante. Din curiozitate, cei mai multi dintre utilizatorii care primesc un astfel de mesaj sunt tentati sa il deschida, iar atunci deschid practic usa hackerilor pentru a le accesa datele personale. Mai mult decat atat, utilizatorii sunt sfatuiti sa plateasca o taxa de transport sau diferite comisioane pentru a intra in posesia premiilor, insa totul este doar o facatura, iar sumele de bani, de cele mai multe ori sume importante, ajung in conturile hackerilor. Poate fi greu de crezut, insa aceste anunturi sunt atat de convingatoare si par atat de reale, deoarece contin date personale ale utilizatorilor (care au fost spionati timp indelungat anterior), incat majoritatea celor care primesc aceste mesaje chiar cad in capcana.

Alegeti sa va protejati de astfel de escrocherii! Va recomandam sa apelati cu incredere la serviciile de tipul SCAMwatch si sa nu picati in capcana hotilor de pe internet!

Facturi false

Daca obisnuiti sa va platiti facturile online, s-ar putea sa nu vi se para nimic ciudat daca primiti o factura pe email si va veti grabi sa o achitati, fara sa mai verificati detaliile.

Atat companiile, cat si persoanele fizice pot primi diverse facturi pentru servicii pe care nu le-au solicitat sau accesat. Daca nu verificati cu atentie, s-ar putea sa descoperiti ca ati achitat sume mari de bani pentru facturi inexistente!

Firmele specializate, precum SCAMwatch vor verifica si filtra toate tentativele de escrocherii online care va pot pune in pericol! Mai mult decat atat, prin intermediul lor puteti raporta singuri daca descoperiti diverse actiuni pe care le suspectati ca potentiale fraude online.

Pericolul ne pandeste la tot pasul atunci cand petrecem timp online. De la un click pe un banner, pana la deschiderea unui email si efectuarea de cumparaturi online, orice actiune ne poate pune in pericol siguranta si confidentialitatea datelor personale.
 
Sunteti constient de riscurile unei simple tranzactii online pe internet? Credeti ca stiti cum sa preveniti inselatoriile de acest tip? SCAMwatch poate fi solutia simpla care sa va asigure protectie online!
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x