Sase sfaturi ca sa nu iei plasa reala in magazinele virtuale
sfaturi cumparaturi onlineponturi cumparaturi onlineshopping online romania
Magazinele online au tot mai mare trafic si tot mai mare trecere chiar si in Romania. Mai ales in perioada pandemiei, am cumparat online de la alimente si carti, pana la computere si produse din tutun.
Exista niste reguli care ne feresc sa luam
plasa reala, cand vrem sa o umplem pe cea virtuala, mai ales in conditiile in care domeniul e-commerce este abia la inceput, urmand sa se extinda pe masura accelararii procesului de digitalizare.
Datele Eurostat arata ca, in ultimii cinci ani, cea mai mare crestere a cumparaturilor online in randul utilizatorilor de internet a fost inregistrata in Romania: 27%. Suntem urmati de Cehia si Croatia (ambele cu 25%) si de Ungaria (23%).
In 2020, in primul an al pandemiei, campioni ai cumparaturilor online au fost olandezii (91%), danezii (90%), germanii (87%), suedizii (86%) si irlandezii (81%).
Cele mai mici procente de cetateni care au facut cumparaturilor pe internet, in 2020, au fost inregistrate in Bulgaria (42%) si in Romania (45%), in timp ce, pe ansamblul Uniunii, media a fost de 72%.
La nivel global, unul din 5 consumatori a facut zilnic cumparaturi online in anul pandemiei, potrivit raportului "Preparing for tomorrow’s consumers today. The future of consumer markets", realizat de PwC.
In ce priveste obiectele cele mai cumparate din magazinele virtuale, acestea sunt articolele de imbracaminte si incaltaminte, comandate de 64% dintre europeni, in 2020.
In context in care comertul online este tot mai raspandit la nivel global, ar trebui sa tineti seama de cateva reguli de respectat pentru a nu ramane fara bani in cont:
1. Nu face cumparaturi de pe site-uri nesigure!
Este bine sa verifici intotdeauan autenticitatea firmei sau a magazinului on-line de unde intentionezi sa cumperi ceva, inainte de a plati efectiv o comanda si de a oferi date personale sau de pe card. De asemenea, trebuie sa te asigrui ca platesti online pe un site autorizat, care garanteaza securitatea platii cu cardul.
2. Nu te opri la un singur site!
Pe langa faptul ca stai in pat sau in fotoliu si comanzi lucruri, comertul on-line mai are un mare avantaj: poti compara mult mai usor fata de un magazini fizic, ce oferte sunt in alte magazine virtuale. Chilipirurile pot fi la cateva click-uri distanta.
3. Vezi daca poti primi banii inapoi!
Inainte de a comanda, trebuie sa citesti termenii si conditiile unui magazin online si sa te asiguri ca produsele pot fi schimbate, ca poti primi banii inapoi pe ele, daca nu iti plac sau nu ti se potrivesc. Astfel, eviti sa pastrezi ceva ce nu-ti doresti, pentru ca vanzatorul refuza returnarea contravalorii.
4. Alege oferta cu verifare a coletului!
E important sa alegi sa verifici coletul inainte de a plati marfa. Tot mai multe magazine on-line au optiunea de verificare a pachetului trimis si poate fi o garantie suplimentara a seriozitatii, insa, lipsa ei nu inseamna neparat ca acel magazin nu este unul de incredere, dar reprezinta un detaliu caruia poti sa ii dai atentie, in special cand cumperi de pe internet de la persoane fizice, neautorizate legal pentru vanzari.
5. Verifica recenziile!
E bine sa te informezi despre ce spun cei care au cumparat ceva ce vrei sa ai si tu sau daca au intampinat dificultati de a intra in posesia pachetului. O companie serioasa si transparenta nu va ascunde comentariile altor utilizatori, iar identitatea acestora va fi verificabila.
6. Pune o limita de cheltuieli!
Mediul online este plin de tentatii si de oferte. De aceea seteaza-ti o limita de cheltuiala pe care sa fii nevoit sa o respecti, astfel incat, daca plasezi o comanda care depaseste bugetul setat, vei fi alertat si sa te poti razgandi cu privire la respectiva achizitie.