Samsung pune presiuni asupra presei din Coreea de Sud
samsungcoreea de sudmass-mediacompaniipublicatiifabrici samsung
Presedintele cotidianului online din Coreea de Sud le-a ordonat editorilor sa elimine un articol despre filmul anti-Samsung "Another Promise", apoi a trimis un mesaj cu scuze catre directorii Samsung, care s-au plans de continutul afisat de site.
Scuzele presedintelui NewDaily Biz au fost trimise, din greseala, unor jurnalisti de la publicatia Pressian, care le-a si publicat. Astfel, articolul ar fi fost scos de pe site la cererea celor de la Samsung.
Articolul, care a fost postat in 5 februarie, arata ca unele vedete au finantat direct prezentarea publica a filmului. Another Promise prezinta povestea lui Hwang Sang-ki, a carui fiica in varsta de 23 de ani a murit de leucemie in 2007.
Hwang Yu-mi s-a imbolnavit dupa ce a fost expusa unor substante chimice periculoase, la fabrica Samsung din Suwon, unul din locurile in care angajatii s-au imbolnavit dupa ce au lucrat la productia de semiconductoare.
Justitia din Seul i-a dat castig de cauza tatalui lui Hwang in 2011, spunand ca aceasta a murit in urma expunerii la substantele chimice periculoase.
Detaliile din film au fost modificate, pentru a evita o actiune juridica. In filmul amintit, compania pentru care lucreaza Hwang Yu-mi se numeste "Jinsung". Producatorii filmului au declarat pentru The Guardian ca au schimbat unele denumiri, pentru a evita un proces cu Samsung.
Filmul, care a fost lansat in Coreea de Sud in data de 6 februarie, a devenit prima productie din aceasta tara finantata exclusiv prin multifinantare.
Aceste donatii au fost determinate de ingrijorarile legate de conditiile de munca oferite angajatilor din fabricile de componente tehnologice.
Un grup activist, Supporters for the Health and Rights of People in the Semiconductor Industry, a precizat ca 200 de angajati ai producatorilor de cipuri s-au imbolnavit, dupa ce au luat contact cu substantele chimice periculoase. Foarte putini dintre acestia au obtinut insa compensatii.
Intre timp, Samsung a inregistrat o serie de scurgeri de gaze toxice si acide in fabricile sale din Coreea. In urma accidentelor, un angajat a murit si alti patru au fost raniti, scrie theverge.com.
In textul trimis catre Samsung, seful ziarului respectiv spune ca nu mai poate dormi noaptea si sa munceasca eficient, de cand a fost desemnat sa conduca NewDaily Biz. Pressian a cenzurat numele din informatiile initiale, inclusiv pe cel al NewDaily Biz. Detaliile complete au fost publicat mai tarziu, intr-un articol prezentat de Mediatoday. "Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a rezolva problema increderii intre Samsung Group si NewDaily", a scris Park. "Am discutat cu Park Jong-moon, care mi-a zis ca oamenii de la Samsung sunt suparati pe articolul despre filmul Another Promise, pe care l-am publicat luna trecuta. Dupa ce am analizat detaliile, am decis sa il scot de pe site. Editorul nu a avut vreo intentie rauvoitoare si managerii sai nu au tinut cont de textul respectiv".
Samsung are o influenta uriasa asupra presei din Coreea de Sud si jurnalistii se feresc sa puna compania intr-o lumina proasta. In 2010, presa a refuzat sa promoveze o carte in care presedintele Samsung, Lee Kun-hee, era criticat.
Scuzele lui Park arata pana unde pot merge publicatiile din Coreea de Sud pentru a-si pastra relatiile cordiale cu Samsung - si arata cat de agresiva este compania, cand vine vorba de imaginea sa, reflectata in mass-media.