Salarii in IT: se castiga spectaculos sau totul e un mit?
salarii itcursuri itbeneficii it
In anii 1990, cele mai solicitate facultati din cadrul universitatilor erau cele de Drept. In schimb, la facultatile cu profil tehnic, nu se mai inghesuia nimeni. Asa s-a ajuns ca multi absolventi de Drept, mai ales de la facultatile private, sa practice meserii care nu aveau nicio legatura cu formarea lor. Intre timp, lucrurile s-au schimbat radical.
Romanii au constatat ca mai ales
pietele muncii din alte state se bat pe absolventii unor facultati cu profil tehnic.
In cadrul acestora, un rol de frunte il are pregatirea informatica, cea care, cel putin deocamdata, aduce, in Romania si in strainatate, cele mai mari salarii.
Cine este programator nu bate din usa-n usa cu CV-ul in mana, ci se bat angajatorii pe el. Pe langa salarii, acestia ofera pachete de beneficii inedite si oportunitati de dezvoltare.
Daca te tenteaza o cariera in IT, potrivit
ejobs.ro, trebuie sa cunosti mai multe despre salarii si despre profilul unui viitor IT-ist.
Afla daca esti potrivit pentru IT
Daca domeniul pentru care te-ai pregatit a cazut in derizoriu si te zbati sa convingi pe cineva sa te angajeze, daca esti IT-ist, angajatorii sunt cei care se zbat sa te angajeze. In industria IT, exista o imensa oferta de locuri de munca, nivelul salarial este ridicat si te bucuri si de multe alte beneficii. Dar un job in IT nu necesita doar un rationament logic, ci si abilitati creative. Indiferent de pozitia pe care o vei ocupa, lucrul cu tehnologia implica gasirea de solutii ingenioase.
Angajatorii cauta oameni orientati pe solutii si pe rezolvarea problemelor. Daca iti repari singur calculatorul sau televizorul, s-ar putea sa ti se potriveasca acest domeniu. In acelasi timp, este important sa ai disponibilitate de a invata si de a descoperi in fiecare zi lucruri noi.
Dar salariul? Cat e salariul?
Potrivit Institutului National de Statistia, in august 2021, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice): 8.377 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.957 lei).
Pe langa faptul ca IT-stii sunt scutiti de impozit pe salariu, IT-ul este de departe cel mai bine platit domeniu de pe piata muncii. Chiar si un debutant poate castiga un salariu peste medie. Cu toate acestea, salariul depinde si de rezultatele obtinute de-a lungul timpului, de experienta pe care o acumulezi si de complexitatea proiectelor la care lucrezi.
Programatorii in sistemul Java sunt printre cei mai cautati. In medie, un programator Java castiga 7.000 de lei net pe luna, potrivit Salario, comparatorul de salarii marca eJobs. La aceasta suma se adauga si diverse beneficii.
Totodata, un QA Engineer - cel care se concentreaza pe imbunatatirea proceselor de dezvoltare software si prevenirea defectelor de productie - castiga in medie 5.000 de lei net, acesta fiind si unul dintre cele mai populare locuri de munca din industrie.
Cum sa incepi o cariera in IT
Potrivit site-ului de recrutare, este mai usor ca niciodata sa te specializezi si sa-ti incepi o cariera in IT.
Cel mai simplu este sa intri
cursuri-it.ejobs.ro/, sa descoperi cursurile disponibile si sa te inscrii, completand formularul de pe site.
Cursurile sunt organizate de eJobs Romania si cofinantate din Fondul Social European, parte a programului Operational Capital Uman 2014-2020, si sunt 100% gratuite.
Nu ai nevoie de o pregatire anterioara. Pentru a fi selectat printre cursanti trebuie sa ai opt clase absolvite, sa fii angajat si deschis pentru a descoperi si invata lucruri noi. Programul de formare are loc in totalitate on-line.
Foto: pexels.com