Rusia lanseaza supravegherea totala pe internet
internetsiteservicii secretecenzuradate
Recent in Rusia a fost votata o noua lege care lanseaza controlul global pe Internet. Autoritatile ruse au introdus o lista neagra a site-urilor internet. Guvernul de la Moscova intentioneaza sa monitorizeze strict toate aparitiile on-line, care ar putea prejudicia imaginea liderilor de la Kremlin. Tot traficul on-line va fi supravegheat. Criticii se tem ca libertatea de exprimare va fi afectata iremediabil.
Monitorizare on-line
Noua lege, care a intrat in vigoare incepand cu data de 1 noiembrie 2012, creeaza un instrument in mainile liderilor de la Kremlin, care le permite acestora sa controleze întregul spatiu virtual rus.
Prevederile legislative noi precizeaza ca, fiecare furnizor de servicii Internet este obligat sa tina seama de existenta unei liste de site-uri, al caror continut nepotrivit determina cenzurarea acestora.
Potrivit autoritatilor, legea privind supravegherea internetului a fost promulgata de Vladimir Putin pentru a permite exercitarea controlului asupra site-urilor care contin pagini ce pot dauna educatiei copiilor, in care sunt prezentate detalii precise despre sinucidere, sau care promoveaza mesaje cu tenta rasista, xenofoba sau chiar terorista.
De fapt, liderii rusi intentioneaza ca, in viitor, sa poata bloca site-urile care exprima fatis opozitia fata de politicile promovate de Kremlin, precum si cele clasificate ca fiind extremiste.
Desi, au existat multe critici din partea organizatiilor non-guvernamentale si a formatiunilor de opozitie, legea a fost adoptata. Reprezentantii serviciului Wikipedia rus au protestat fata de adoptarea legii cu o greva de 24 de ore, insa fara succes.
Serviciile secrete intra pe fir
Noua prevedere legislativa aduce o modificare: criticii regimului de la Kremlin sustin ca aceasta este implementata folosind o tehnologie care face posibila monitorizarea traficului pe Internet al utilizatorilor din intreaga Rusie, in mod permanent si automat.
Incepand din aceasta luna, e-mail-uri, chat-uri, afisari website pot fi supravegheate, inregistrate si manipulate de "ochii" atenti ai serviciilor de securitate de la Moscova.Si asta cu un efort minim.
Pentru autoritatile ruse, principiul cenzurii nu este unul nou. Apetitul liderilor rusi de a monitoriza si manipula cetatenii proprii dar si cei ai altor state a generat aparitia unitatilor speciale de propaganda si contra-propaganda, aparute in contextul celui de al doilea Razboi Mondial, la ordinul lui Iosif Visarionovici Stalin.
Acestea au prejudiciat in mod constant imaginea trupelor germane, prin lansarea unor mesaje de denigrare a capacitatilor militare ale soldatilor lui Hitler.
Mai mult, in contextul "Razboiului Rece" de la Kremlin au fost lansate adevarate operatiuni de dezinformare la adresa rivalilor americani, care au fost pe cale sa se transforme în Al Treilea Razboi Mondial.
Criza din 1962, a "proiectilelor cubaneze" ar fi putut degenera intr-un razboi nuclear între Uniunea Sovietica si Statele Unite, în legatura cu proiectilele nucleare sovietice din Cuba.
Totul a pornit de la lipsa de comunicare intre liderii celor doua natiuni, J.F.Kennedy si Nikita Hrusciov. Solutia a fost instalarea unei linii telefonice directe (asa numita "linie rosie") între Kremlin si Casa Alba, pentru a evita un razboi nedorit.
Tehnologia, ca instrument de monitorizare
Cu noua tehnologie, denumita Deep Packet Inspection (DPI), fiecare pachet de date din mediul virtual este transportat prin intermediul retelei si verificat in mod deschis de catre experti in securitatea informatiilor.
Ministerul rus al Comunicatiilor împreuna cu cele mai mari companii rusesti de internet au ajuns la concluzia ca legea poate fi implementata doar prin utilizarea DPI, pentru ca aceasta tehnologie este ultramoderna.
Autoritatile neaga criticile aduse de organizatiile neguvernamentale si sustin ca un grup de lucru, care a inclus reprezentanti ai Google, mass-media, precum si ai providerilor de internet a concluzionat ca noile modificari legislative nu incalca libertatea de exprimare on-line.
Asadar, "legea-filtru" este de actualitate, iar tehnologia DPI este menita sa furnizeze date actualizate autoritatilor despre actiunile potentiale ale unor organizatii teroriste sau despre pedofili.
Aceasta tehnologie permite furnizorilor de servicii de internet nu numai sa controleze traficul, dar si sa filtreze informatiile, pentru a bloca site-urile cu continut nedorit.
Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale sustin ca, utilizarea tehnologiei DPI permite statului sa monitorizeze traficul fiecarui utilizator, site-urile web accesate si e-mail-urile scrise si citite de-a lungul timpului.
Mai grav este ca DPI permite inclusiv copierea sau modificarea acestora, de catre persoane interesate in a naste disensiuni intre diferite formatiuni care se opun regimului lui Putin.
Reprezentantii societatii civile sustin ca este cunoscut faptul ca aceste tehnici de manipulare au fost folosite în Tunisia, înainte de declansarea "Primaverii Arabe", context in care masele au fost directionate pentru a se revolta impotriva autoritatilor tarilor arabe.
Temerea societatii civile este ca tehnologia respectiva poate fi utilizata pentru a contracara activitatea derulata pe anumite site-uri de opozantii unor regimuri autoritare, precum cele din China sau Iran. Cele doua tari sunt recunoscute ca promotoare a politicilor de cenzura a internetului.
DPI egal FSB?
Exista voci care sustin ca tehnologia DPI reprezinta de fapt, o creatie a laboratoarelor serviciului rus de securitate - FSB, care deruleaza operatiuni sub acoperire, prin care monitorizeaza strict traficul de internet al anumitor persoane, incomode pentru liderii de la Kremlin.
Practic, contraspionii rusi pot sa afle in timp real ce fel de mesaje posteaza pe internet anumiti lideri ai Opozitiei si sa analizeze in amanunt activitatea acestora, ba chiar sa o influenteze, prin postarea unor mesaje false sau distorsionate.
Astfel, intregul trafic pe internet al unei persoane-tinta ar putea fi copiat prin intermediul DPI la un sistem extern. Si manipulat in directia dorita. Astfel, rapoartele serviciilor de informatii vor fi actualizate in timp real, iar liderul Putin va sti imediat cine si de ce a vizitat un anumit site pe internet si cum corespondeaza pe e-mail liderii principalelor formatiuni de opozitie.
FSB-ul este acuzat ca nu este strain de realizarea noii tehnologii, care a fost instalata de catre toti furnizorii de internet din Rusia, precum si de operatorii de telefonie si retelele de telefonie mobila.
La sfarsitul lunii trecute a avut loc cea mai mare Conferinta Rusa privind Securitatea Informatiilor. Publicul tinta a fost format de profesionisti din industria de profil,operatorii de retea si reprezentanti ai industriei producatoare de tehnologie de monitorizare.
Tehnologia DPI a devenit rapid subiectul central al dezbaterii. Multi dintre expertii prezenti pareau a fi siguri ca aceasta este singura modalitate de a garanta ca Rusia va fi ferita de atentate teroriste si de actiunile unor pedofili periculosi.
In contextul conferintei, reprezentantii ministerului rus al Telecomunicatiilor au precizat ca implementarea noii tehnologii se va realiza sub supravegherea FSB-ului, astfel incat autoritatile ruse sa se asigure ca sistemul este aplicat in mod corespunzator.
Criticii se tem insa ca libertatea de exprimare va fi incalcata, iar dreptul la viata privata al cetatenilor rusi va fi afectat, asemeni chinezilor sau iranienilor, care nici macar site-ul You Tube nu mai au dreptul sa il acceseze.