Romanilor li se face PORTOFEL DIGITAL: la ce te va ajuta
portofel digital romaniae-wallet romaniadigitalizare romania
In curand, vom avea adoptat un Regulament care va impune emiterea unui portofel european pentru identitatea digitala, dupa ce Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a pus in dezbatere publica propunerea de modificare a Regulamentului European 910/2014 (eIDAS), care stabileste cadrul pentru Identitatea Electronica Europeana.
Proiectul noului Regulament va impune emiterea portofelului european pentru identitatea digitala, care urmeaza a fi eliberat de statele membre
UE pe baza unor standarde tehnice comune si care va putea fi folosit de toti cei 450 de milioane de cetateni ai Uniunii.
"Identitatea electronica este poarta de acces catre toate serviciile publice de e-guvernare si un pilon esential in interconectarea digitala a Romaniei cu Uniunea Europeana. Am semnat contractul de implementare a proiectului PSCID - Platforma Software Centralizata de Identificare Digitala si am inclus in platforma PSCID si portofelul electronic.
In acest e-wallet, poate fi inclus absolut orice document in format electronic si semnat calificat, incluzand aici cardurile bancare, actele de studii, certificatul digital COVID.
Statul roman va avea un e-wallet interconectat cu reteaua europeana de servicii de incredere", a declarat presedintele ADR, Octavian Oprea.
Identificare electronica pentru 80% din populatia UE
Conform proiectului de modificare a Regulamentului, pana in 2030, cel putin 80% dintre cetateni, rezidenti si persoane juridice vor putea folosi o solutie de identificare electronica pentru a accesa serviciile publice esentiale.
Portofelul european pentru identitate digitala va permite utilizatorului (persoana fizica sau juridica) sa utilizeze date de identitate, credentiale si atribute legate de identitatea sa, sa le furnizeze beneficiarilor la cerere si sa le utilizeze in scopul autentificarii, online si offline.
Datele de identitate, credentialele si atributele legate de identitate se refera la adresa, varsta, gen, stare civila, componenta a familiei, cetatenie, calificari educationale/profesionale, titluri si licente, autorizatii publice, date financiare si date privind societatea comerciala.
Portofelul european digital va permite, de asemenea, utilizarea semnaturilor electronice, care pot facilita participarea politica, semnarea documentelor in relatia cu statul, a contractelor, facturilor, declaratiilor fiscale etc.
Spre deosebire de actualul cadru eIDAS, noua propunere ii adauga acestui produs atribute electronice, cum ar fi certificate medicale sau calificari profesionale, necesare recunoasterii juridice paneuropene a acestor credentiale in format electronic.
Totodata, pentru a raspunde dinamicii pietelor si evolutiilor tehnologice, prezenta propunere extinde lista actuala eDAS cuprinzand serviciile electronice cu trei noi servicii de incredere calificate: furnizarea de servicii de arhivare electronica, registre electronice si gestionarea dispozitivelor de creare a semnaturilor si a sigiliilor electronice la distanta.
Propunerea de modificare a Regulamentului face parte din prioritatile stabilite prin documentul Busola pentru dimensiunea digitala 2030: modelul european pentru deceniul digital, in comunicarea Comisiei Europene din 9 martie 2021.
Avand in vedere ca, la nivelul ADR, a fost inceput elaborarea unei pozitii nationale, care sa defineasca prioritatile in procesul de negociere a acestui dosar legislativ, iar pozitia Romaniei trebuie sa fie corelata nevoilor concrete si specifice ale actorilor nationali, ADR invita partile interesate sa transmita recomandarile si sugestiile referitoare la propunere la adresa: sriae@adr.gov.ro.